Tony De Bel verrassend lijsttrekker van CD&V in Zulte

Lijsttrekker Tony De Bel staat in het midden tussen Luc Millecamps, Catherine De Smet, Henk Heyerick en Andy Rommel. © MVW
Redactie KW

Een lijst vol mandatarissen, maar het is ‘wit konijn’ Tony De Bel (56) die de lijst trekt bij CD&V Zulte. Een tactische gok van de partij, die in 2012 met 42% van de stemmen in de oppositie belandde, en hoopt dat Tony De Bel bij de andere partijen minder aversie oproept dan stemmenkampioen en gewezen burgemeester Henk Heyerick.

Nieuw in de politiek en meteen gebombardeerd worden tot lijsttrekker: het is zelden gezien. En al zeker niet bij een partij als CD&V, waar de mandatarissen over elkaar heen struikelen en het wringen is voor een mooie plaats op lijst. Ex-burgemeester en gedoodverfd lijsttrekker Henk Heyerick zet verrassend een stap achteruit ten voordele van Tony De Bel (56). De turnleraar en ex-voetballer moet CD&V opnieuw laten scoren, maar vooral: de partij terug in de meerderheid zien te krijgen.

Consensusfiguur

Henk Heyerick beseft dat de andere partijen in 2012 een coalitie tegen hem vormden en wil zijn partij een herhaling van dat scenario besparen. “We willen niet opnieuw hetzelfde verhaal meemaken”, zegt de oud-burgemeester. “Tony De Bel is een figuur die kan verbinden, iemand die diep geworteld is in Zulte en een consensusfiguur binnen onze partij. En we wilden bewust een lijsttrekker uit deelgemeente Zulte, omdat daar het grootste aantal kiezers woont.”

“Ik heb geen politieke ervaring, maar pik snel dingen op”

“Ik heb geen politieke ervaring, maar ik pik wel snel dingen op”, zegt Tony De Bel, die jarenlang actief was bij lokale voetbalploegen als speler en trainer en vandaag jeugdcoördinator is bij Zulte Waregem. “Ik weet dat de lat hoogt ligt, maar de sport was voor mij een zeer goede leerschool. Net zoals in de politiek komt het erop aan om mensen samen te brengen en naar een hoger niveau te tillen. Of ik burgemeester wil worden? Ja! En willen we een meerderheid halen? Ja”, klinkt het tweemaal zonder aarzelen.

Millecamps duwt

Of de strategische gok in oktober goed zal uitpakken, valt niet te voorspellen. Zeker is dat Tony De Bel als politieke maagd maar weinig te verliezen heeft. Kan hij CD&V in een nieuwe bestuursploeg loodsen, dan is hij een politiek talent en het nieuwe goudhaantje van de partij. Valt het resultaat tegen, dan kan hij zijn onervarenheid inroepen. Plaats twee op de lijst is voor ex-schepen Catherine De Smet, Henk Heyerick kiest vrijwillig voor de derde plaats. Ex-schepen Luc Millecamps is andermaal aangeduid als lijstduwer. De rest van de lijst wordt later bekendgemaakt. Het is daarbij vooral uitkijken naar de plaats die de jongerenkandidaten toebedeeld krijgen. Nu geen van hen een plaats in de top drie krijgt, lijken zij voorlopig op hun honger te blijven zitten.

(GR)

Bio

Privé: Tony De Bel is 56 jaar en getrouwd met Rosy Bocaege. Ze hebben samen twee dochters: Maxine (28 jaar) en Naomi (24 jaar).

Loopbaan: Werkt als turnleerkracht in de gemeentelijke basisschool in de Waalstraat in Zulte en bij vrije basisschool Leiebloem in Machelen. Geeft als sportief coördinator van de jeugdwerking van voetbalploeg Zulte Waregem leiding aan de trainers en jeugdspelers. Was vroeger als speler en coach actief bij zowat elke voetbalclub die Zulte en deelgemeenten rijk is.

Hobby’s: Fietst als wielertoerist bij de Leierenners in Zulte. Speelt gitaar en houdt van een goed glas rode wijn.