Tom Vandenkendelaere uit Roeselare op een zucht van een zitje in het Europees parlement

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Het uitblijven van de beslissing over de nieuwe Belgische eurocommissaris houdt ook Tom Vandenkendelaere uit Roeselare in spanning. Als opvolger van Marianne Thyssen tijdens de voorbije Europese verkiezingen zou hij plots Europees parlementslid kunnen worden.

België is het laatste land dat zijn nieuwe Europese commissaris nog moet aanduiden. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft ons land nu een ultimatum van drie dagen opgelegd. En daar voegde hij nog aan toe dat België best een vrouw voordraagt als het zeker wil zijn van een ‘zware portefeuille’.

Met die zet geeft Jean-Claude Juncker de kandidatuur van Marianne Thyssen een extra duwtje in de rug. Het is geen geheim dat hij graag Thyssen – die net als Juncker lid is van de EVP – in zijn commissie wil hebben. Maar zo simpel is het niet, want de liberale partijen aan de federale onderhandelingstafel willen niet dat én Kris Peeters premier wordt én Marianne Thyssen Europees commissaris. Dan zou CD&V immers te veel topjobs in de wacht slepen. Daarom schuift Open VLD ontslagnemende eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht en MR ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders naar voor als tegenkandidaten voor de Europese topfunctie…

Snel antwoord

In dit kluwen is onrechtstreeks ook een Roeselarenaar bij betrokken : Tom Vandenkendelaere, de nationale voorzitter van Jong CD&V. Tijdens de voorbije Europese verkiezingen stond hij als eerste opvolger op de Europese CD&V-lijst. Als Marianne Thyssen Europees commissaris wordt, dan mag hij haar zitje in het Europees parlement innemen.

“Ja, het is momenteel leven tussen hoop en vrees, waarbij er de laatste maanden al veel hoop maar ook veel vrees is geweest”, reageert Tom Vandenkendelaere. “Ik hoop gewoon dat er nu heel snel een antwoord komt, zowel voor het land als voor de kandidaten zelf. Ik vermoed ook dat Marianne Thyssen, Karel De Gucht en Didier Reynders deze onzekerheid beu beginnen te raken. Nog meer dan ik. Natuurlijk volg ik al heel de zomer dit dossier op de voet. Telkens is het verhaal op en af gegaan. Maar zelf kan ik niet veel doen. Dolgraag zou ik al van alles willen beginnen voor te bereiden, maar dat durf ik niet uit vrees dat het nog anders zou uitdraaien dan gehoopt.”

Verjaardag

Morgen, dinsdag 2 september, wordt Tom Vandenkendelaere er 30. Als Marianne Thyssen morgen groen licht zou krijgen, zou dat alvast een onvergetelijke verjaardag betekenen. Stel dat het toch nog anders zou uitdraaien, heeft hij dan een plan B? “Neen, want nog tot februari 2015 ben ik sowieso nationaal voorzitter voor Jong CD&V. In het najaar, dit zal eind oktober zijn, zal ik beslissen of ik me kandidaat stel voor een tweede termijn als voorzitter.” Allicht hangt ook dat vast aan de beslissing van de nieuwe Belgische eurocommissaris…

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier