Tom Vandekendelaere: “Lege zitjes in Europees parlement zorgen voor vertekend beeld”

Tom Vandekendelaere is sinds november 2014 Europees parlementslid voor CD&V. © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Philippe Verhaest

“Jullie zijn belachelijk.” Met die rake woorden haalde EU-voorzitter Jean-Claude Juncker uit naar de vele lege zitjes in het Europees parlement. Tom Vandekendelaere (CD&V) was als enige West-Vlaming wél aanwezig.

Slechts een dertigtal van de 751 Europese parlementsleden waren dinsdag op post om de speech van EU-voorzitter Jean-Claude Juncker te aanhoren. Die haalde fors uit en noemde de afwezige Europarlementariërs ronduit belachelijk.

Woorden die er ook bij Roeselarenaar Tom Vandekendelaere (CD&V) fors inhakten. “Ik wist niet wat ik hoorde”, zegt hij. “Juncker heeft een erg directe stijl, maar ik viel toch bijna van mijn stoel. Het was alsof ik middenin een film zat. Maar hij heeft wel een punt.”

Tegelijk beseft het Europees parlementslid dat de zo goed als lege zaal flink wat wenkbrauwen doet fronsen. “Ik maak er een punt van om zoveel mogelijk aanwezig te zijn”, benadrukt hij. “Zeker op dinsdag en woensdag, wanneer de belangrijke debatten gepland staan. Het gebeurt nog wel eens dat er weinig volk op de afspraak is, maar nu was het echt frappant. Dat besef ik ook wel. Maar die lege zitjes in het parlement zorgen wel voor een vertekend beeld. Mensen denken dan meteen dat de Europarlementariërs op hun lauweren rusten, maar ze wonen gewoon andere vergaderingen bij en zijn wél hard aan het werk.”

Tom Vandekendelaere pleit ervoor om de uitzonderingsregel die op woensdag geld, uit te breiden naar dinsdag. “Zo kunnen er tijdens de algemene zittingen geen andere meetings georganiseerd worden. Het feit dat ik weinig collega’s rondom me had, vreet alvast niet aan mijn motivatie. Integendeel: het voedt me om het anti-Europagevoel, dat bij sommigen leeft, verder aan te vechten. Maar het zou natuurlijk aangenaam zijn wanneer ik mijn ding kan doen in een vol parlement.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier