Tina Ledaine laat schepen Dewanckele groen lachen op gemeenteraad in Ichtegem

Schepen Rik Dewanckele zien we uiterst rechts. © a-Coghe
Redactie KW

Op de begraafplaats in Ichtegem moeten er 16 niet bruikbare grafkelders van twee personen weggenomen worden.

De grafkelders, met opening langs boven, zijn niet bruikbaar. Indien een tweede kist in de grafkelder gelegd moet worden, zou het grafzerk er afgehaald moeten worden. Bovendien zijn de grafkelders zo dicht tegen elkaar geplaatst dat de zerken elkaar zouden raken, waardoor een zerk afhalen zonder breuk haast onmogelijk is.

De beslissing om grafkelders met een opening langs boven te plaatsen werd destijds gemaakt door het studiebureau om zo goed mogelijk met de ruimte om te gaan. Nu stelt het gemeentebestuur voor om de 16 grafkelders te vervangen door tweepersoonsgrafkelders met een opening langs de voorkant. Door de graafwerken op de begraafplaats is het aangewezen om tijdens de uitvoering van deze werken het aantal grafkelders uit te breiden tot 52 grafkelders van 2 personen en 5 grafkelders van 3 personen.

De totale raming voor deze opdracht bedraagt 43.264,00 euro exclusief btw of 52.349,44 euro inclusief 21% btw.

Aannemer failliet

Gemeenteraadslid Tina Ledaine (Liberaal 2018) vroeg of deze kosten niet op het studiebureau verhaald worden kunnen. Dat blijkt volgens burgemeester Karl Bonny niet haalbaar. Ook de aannemer die de grafkelders destijds plaatste, is ondertussen failliet. Tina Ledaine merkte vervolgens op dat in de raming 2.000 euro voorzien werd voor het afvoeren van grond. Dat ontlokte haar de vraag aan schepen Rik Dewanckele of hij geen goedkopere oplossing had hiervoor.

(RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier