Tieltse kopstukken zeggen hun gedacht over de verkiezingsthema’s

Luc Vannieuwenhuyze. (Foto RN-a) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lieven Vancoillie

Els De Rammelaere, Luc Vannieuwenhuyze, Simon Bekaert, Pascale Baert en Lut Dornez. De Tieltse kopstukken hebben een duidelijke mening over de verkiezingsthema’s, die in onze peiling naar voren komen.

Luc Vannieuwenhuyze (CD&V): “Veilig en vlot verkeer”

“Naast de vraag van de Groot Tieltenaar om meer aandacht te besteden aan de netheid in zijn buurt of wijk en de duidelijke nood aan de uitbreiding van de zorg, in het bijzonder voor de bejaarden, wordt de aanpak van de mobiliteit toch wel een topprioriteit. Een veilig en vlot verkeer dat de leefbaarheid van de buurt niet verstoort. Daartoe moet naast het zwaar verkeer ook het doorgaand personenverkeer volledig uit de woonkernen en het stadscentrum geweerd worden. CD&V is overtuigd van de aanleg van de zuidwestelijke tangent, de weg tussen Pittemsesteenweg en Meulebeeksesteenweg. Verder staat de zwakke weggebruiker centraal en moet het Stationsplein worden opgewaardeerd.

Els De Rammelaere (N-VA&Open VLD): “Veiligheid in buurt”

“Met de informatie die we tijdens de huisbezoeken van onze inwoners en verenigingen gekregen hebben, schrijven we ons programma op mensenmaat. Uit onze bezoeken blijkt alvast dat de meeste mensen hoofdzakelijk bezig zijn met wat zich rondom hen afspeelt. ‘Veiligheid in de directe omgeving’ blijkt de grootste bezorgdheid bij onze inwoners. Dat lijkt me ook heel logisch want het gaat over veiligheid in de meest ruime zin van het woord: verkeer en verkeersdruk, snelheid en handhaving, voet- en fietspaden, een veilige en nette omgeving en alle vormen van overlast. Ook de vraag naar huisvesting op maat voor de verenigingen, academies en brandweer behoort tot onze prioriteit. Daar zullen we de volgende zes jaar keihard verder aan werken.”

Els De Rammelaere. (Foto LVA)
Els De Rammelaere. (Foto LVA)

Simon Bekaert (SP.A): “Goede woonomgeving”

“Elke inwoner wil een aangename, veilige en gezonde woonomgeving. En dat is meteen onze beleidsprioriteit. Dat wil zeggen dat we inzetten op verkeersleefbaarheid, op het maximaal ondersteunen van het sport- en cultureel aanbod en op een uitbreiding van ons stedelijk groen.”

Simon Bekaert. (Foto RN-a)
Simon Bekaert. (Foto RN-a)© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Pascale Baert (Iedereen Tielt): “Een integraal plan”

“Er één enkele topprioriteit uitlichten, is geen optie. Elk beleidsdomein heeft zijn eigen en specifieke prioriteiten. Elk van die prioriteiten is voor een deel van de bevolking dé topprioriteit. We zijn absoluut voorstander van klare wijn schenken en doen dat ook in ons programma dat je weldra kan lezen. Elk luik schuift duidelijk verschillende en becijferde prioriteiten naar voren. Maar nu zeggen dat dat ene luik belangrijk is dan het andere, dat de ene doelgroep belangrijker is dan de andere is weer in hokjes denken en dat is precies wat we niet meer willen doen. Wat is nu immers belangrijker? Een leefbare woonomgeving en stad, een veilig verkeer en gevoel, een realistisch financieel plan of…? Op al die thema’s moet je vooruitgang boeken met een integraal plan.”

Pascale Baert. (Foto LVA)
Pascale Baert. (Foto LVA)

Lut Dornez (Groen): “50 procent meer groen”

“We gaan voor groen en open ruimte waar alle Tieltenaren, ook onze kinderen en kleinkinderen, kunnen van genieten. We behouden wat er is en planten extra waar te weinig is. Op weg naar een rijkere natuur, naar een grotere verscheidenheid. Meer natuur helpt om de klimaatverandering tegen te gaan en vangt de effecten van die klimaatverandering op. Natuur slaat CO² op, zorgt voor verkoeling en kan een buffer zijn tegen wateroverlast. Natuur in de buurt houdt mensen fit en gezond. Bij elke ruimtelijke beslissing moet het stadsbestuur het behoud van groen en open ruimte vooropstellen. Die keuze is essentieel voor ons welzijn op lange termijn en gaat voor op individuele- of kortetermijnbelangen. Voor ons moet de inname van de open ruimte stoppen. Dubbel zo snel dan dat de huidige Vlaamse regering het wil.”

Lut Dornez. (Foto LVA)
Lut Dornez. (Foto LVA)