Tieltse advocaat aangesteld als raadsman van Carles Puigdemont

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De Tieltse advocaat Paul Bekaert heeft bevestigd dat hij door de afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont is aangesteld als raadsman. Puigdemont is dus wel degelijk in ons land.

Paul Bekaert heeft Puigdemont maandagmiddag gesproken in België. De Tieltse advocaat zal de door Spanje afgezette Catalaanse regeringsleider bijstaan. Of Puigdemont informeerde naar de mogelijkheden om in ons land asiel aan te vragen, kan de advocaat omwille van zijn beroepsgeheim niet bevestigen. Bekaert wilde ook niet kwijt of hij de afgezette Catalaanse leider in Brussel ontmoette. “Maar hij is wel in België“, stelt hij.

Paul Bekaert is gespecialiseerd in mensenrechten, uitlevering en het Europees aanhoudingsmandaat. Hij verdedigde eerder ook al de Turks-Koerdische activiste Fehriye Erdal en het Baskische echtpaar Moreno-Garcia, twee vermeende militanten van de Baskische afscheidingsbeweging ETA die in 2001 de Belgische nationaliteit kregen.

Eerder vandaag raakte bekend dat het Spaanse gerecht de Catalaanse leiders die de onafhankelijkheid van Catalonië uitriepen voor de rechter gaat brengen voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. De straffen kunnen oplopen tot 30 jaar gevangenis. Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia zou Puigdemont zelf pas dinsdag meer details over zijn reis naar ons land geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier