Telt nieuwe regering geen enkele West-Vlaming?

© BELGA
Redactie KW

De regering Di Rupo telde indertijd bij de start nog 5 West-Vlaamse excellenties, bij Michel I wordt dat mogelijk noppes.


© BELGA

Er is witte rook, na maanden overleg hebben de onderhandelaars van de zogenaamde Zweedse coaltie, N-VA, MR, CD&V en Open VLD, een regeerakkoord. Eerst was er na 28 uur non-stop onderhandelen een akkoord over de begroting, iets later volgden ook de berichten dat er een regeerakkoord was.

West-Vlamingen?

Helemaal zijn ze er evenwel nog niet, want nu moeten nog ‘de postjes’ verdeeld worden. En daarbij ziet het er naar uit dat West-Vlaanderen afwezig zal blijven. Er worden pas later deze week knopen doorgehakt, maar bij de kanshebbers vinden we weinig of geen provinciegenoten terug. Open VLD heeft met Maggie De Block en Alexander Decroo twee serieuze kanshebbers, CD&V zal vermoedelijk kiezen uit het rijtje Kris Peeters, Koen Geens en Pieter De Crem en N-VA kijkt in de richting van Jan Jambon, Steven Vandeput, Johan Van Overtveldt, Elke Sleurs, Zuhal Demir, Sarah Smeyers en Theo Franken. Bij MR zitten logischerwijs geen West-Vlamingen.

Gedaan met de invloed op federaal niveau van de kustprovincie dus. In 2011 telde Di Rupo I nog vijf West-Vlamingen, met ministers Vincent Van Quickenborne, Johan Vande Lanotte en Steven Vanackere, en staatssecretarissen John Crombez en Hendrik Bogaert.

Geen West-Vlaming in de federale regering, dat is nota bene geleden van 1995, met de vorming van de regering Dehaene I. En dan was Jean-Luc Dehaene zelf eigenlijk nog een halve West-Vlaming.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier