Tanguy Veys en Vlaams Belang gaan ruziënd uit elkaar

Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid en in oktober lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Brugge. © WK
Redactie KW

Er is heel wat te doen over het vertrek van Tanguy Veys bij het Vlaams Belang. Volgens Vlaams Belang zette de partij hem aan de deur, maar Tanguy Veys betwist dat nu formeel in een reactie.

Kurt Ravyts, lijsttrekker van Vlaams Belang voor de provincie: “We konden ons niet langer vinden in zijn stijl. Hoe Veys in Blankenberge met andere politiekers omgaat, zijn persoonlijke aanvallen en hoe hij daarbij bepaalde schepenen bleef viseren… Veys postte zelfs op YouTube filmpjes die tot de privésfeer behoren en dan is er ook nog dat aanhoudendeconflict met de politiezone. Het kon gewoon echt niet meer door de beugel en dus besloten we dat hij geen lijsttrekker kan worden voor het Vlaams Belang in Blankenberge. We waren dat op alle bestuursniveaus overeengekomen en dat was eigenlijk nog een milde beslissing. Veys had zelfs geen lidkaart meer bij ons.

“Al heeft hij zichzelf dan uiteindelijk wel volledig buitenspel gezet door zonder onze toestemming met die onafhankelijke lijst naar buiten te komen. Zelf laat hij in de pers uitschijnen dat wij daarachter staan, maar er is nooit enig overleg rond geweest. En als hij dan voor een eigen lijst kiest, wordt Veys een politieke concurrent en lijkt het me ook maar logisch dat hij zijn mandaat teruggeeft.”

Politiezone spant rechtzaak aan

Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid en in oktober lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Brugge, had er ook al een tijdje schoon genoeg van. “Veys’ constante aanvallen op de politie die hij voortdurend ‘de kolderbrigade’ noemt, zijn persoonlijke vete met de Blankenbergse schepen Björn Prasse – naar wie hij consequent als PraSSe verwijst… We konden het allemaal gewoon niet langer zomaar blijven aanzien. Iemand zou eens een thesis moeten schrijven over Veys’ manier van aan politiek doen, de politiezone Blankenberge-Zuienkerke heeft zelfs een rechtzaak tegen hem lopen”, reageert hij.

“Tanguy wist het al een paar weken en wij waren zelf niet van plan om de breuk verder veel ruchtbaarheid te geven. Maar door zijn vlucht vooruit en de leugens die hij nu verspreidt, zagen we het als onze plicht om hier toch op te reageren. De Blankenbergenaar heeft recht op correcte informatie. We zullen trouwens ook alles in het werk stellen om in Blankenberge met een volwaardige lijst naar de verkiezingen te kunnen trekken.”

Tanguy Veys reageert

Tanguy is verbaasd over wat Vlaams Belang over zijn vertrek vertelt. “Al meer dan 2,5 jaar geleden, concreet op 25 augustus 2015, heb ik nationaal Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ingelicht over mijn voornemen om tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen op te komen met een lokale lijst en dus niet onder naam van het Vlaams Belang. Ik heb hem ook mijn motieven daarvoor uitgelegd. Later heb ik dat aan de West-Vlaamse partijtop meegedeeld. Het is dus niet de partij die brak met mij, maar ik ben het zelf die ruim op tijd en in alle overleg aankondigde in 2018 geen kandidaat meer te zijn voor de lijst van het Vlaams Belang. Het was dan ook totaal absurd toen vorige maand de West-Vlaamse partijleiding aan mij laconiek liet weten dat ik niet in aanmerking kwam om de Vlaams Belang-lijst in Blankenberge te mogen trekken, ik was daar immers geen kandidaat voor…”

“Gedefestreerd”

Tanguy vindt de verwijten van Stefaan Sintobin niet geloofwaardig: “Nu ik publiek te kennen gaf dat na de gemeenteraadsverkiezingen onze wegen scheiden, deug ik ineens niet meer als gemeenteraadslid en hebben ze een probleem met “mijn stijl“. Daarbij beschuldigt Sintobin mij van “constante aanvallen op de politie die ik voortdurend ‘de kolderbrigade’ noem” en “mijn persoonlijke vete met de Blankenbergse schepen Björn Prasse” waarbij ik “op YouTube filmpjes postte die tot de privésfeer behoren“. Vreemd dat Sintobin mij daar in het verleden nooit heeft over aangesproken of zich vergewist heeft over de juiste omstandigheden en mijn motieven. Ik vermoed dat zijn uitval veeleer een poging is om de wens van verschillende andere West-Vlaamse partijafdelingen om onder een lokale naam te mogen opkomen, volledig de kop in te drukken en ik daarom gedefenestreerd word.”

Politie

Tanguy Veys: “Bovendien ontken ik ten stelligste de Lokale Politie Blankenberge constant aan te vallen en voortdurend “Kolderbrigade” te noemen. Enkel in specifieke gevallen klaag ik het wanbeleid, de partijdigheid of het machtsmisbruik van het Blankenbergse politiekorps aan, en dan durft hierbij de naam “Kolderbrigade” vallen, die men kwalijk beledigend kan noemen. Terzake verwijs ik nu al naar de stukken die bij de Vrederechter zullen neergelegd worden, die aantonen hoe de leden van de Lokale Politie Blankenberge mij zowel privé, professioneel en politiek viseren.”

“Het feit dat het Vlaams Belang het nu opneemt voor Open VLD-schepen Björn Prasse is ontroerend, maar de partij gaat hierbij compleet voorbij aan de feiten.”

Tanguy Veys besluit: “In de lijn van van mijn plannen om op te komen met een onafhankelijke stadslijst en om de volledige vrijheid te hebben te kunnen onderhandelen met potentiële kandidaten, heb ik dan ook al geruime tijd zelf mijn lidmaatschap van het Vlaams Belang opgezegd. Alleen op deze wijze kan ik immers geloofwaardig een politiek initiatief in Blankenberge lanceren, boven de partijgrenzen heen.”

Tot slot zal ik in tegenstelling tot de West-Vlaamse partijtop van het Vlaams Belang niet met modder gooien. Het natrappen van Sintobin en Ravyts betreur ik dan ook sterk. Ik heb namelijk steeds in de gemeenteraad van Blankenberge loyaal het programma en de kiezers van het Vlaams Belang verdedigd en behartigt. Iets wat ik tot de gemeenteraadsverkiezingen van oktober ’18 correct zal blijven doen.

Het Vlaams Belang is echter geen sekte, waar je eenmaal toegetreden ten eeuwige dage aan vasthangt.

Kortom, ik beroep dus mezelf op het recht om in Blankenberge een nieuwe koers te varen.