Strijd tegen tentenkampen aan de kust: 80 extra agenten federale politie

(Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Er komen 80 agenten extra naar de kust om de vluchtelingenstroom onder controle te houden en zo tentenkampen te vermijden.

De federale regering heeft vrijdagmiddag bekend gemaakt dat er extra agenten van de federale politie naar de kust worden gestuurd. Het gaan om 80 manschappen die zullen worden ingezet om de vluchtelingenstroom onder controle te houden.

40 agenten zullen de scheepvaartpolitie bijspringen, de overige worden ingezet in zogenoemde mobiele afhandelingsteams.

De gouverneur van West-Vlaanderen had begin van de week de kritieke situatie in onder meer Zeebrugge aangekaart. Illegale vluchtelingen die het hebben opgegeven om in Calais een overstap naar Groot-Brittannië te maken, komen naar Zeebrugge om van daaruit de Noordzee over te steken. De gouverneur vreest dat daardoor ook aan onze kust tentenkampen zoals die van Calais en Duinkerke ontstaan en dat wil hij – zeker met het nabije toeristische seizoen – koste wat het kost vermijden.

Gouverneur tevreden met extra federale steun

In januari alleen al werden 890 illegalen opgepakt en dat aantal stijgt dagelijks met enkele tientallen. “Donderdag -nacht werden opnieuw een honderdtal illegalen aangetroffen. Een veertigtal aan de Westkust, de rest in de buurt van Zeebrugge”, aldus de gouverneur. Jambon gaf deze week al acht mensen en een DVZ-ambtenaar in steun, en daar zouden nu nog eens veertig extra krachten voor de scheepvaartpolitie bijkomen. Er is ook sprake van veertig extra federale politie-eenheden, want het totaal op tachtig eenheden brengt.

De gouverneur kreeg daar nog geen formele bevestiging noch exacte timing van, maar is in ieder geval tevreden over de maatregelen die minister Jambon wil nemen. “We zijn de federale overheid heel erkentelijk. Dit is een teken dat de problematiek erkend wordt”, aldus Decaluwé.

(JG/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier