Streekhuis Midden-West-Vlaanderen komt niét in kasteel Wolvenhof

Jos Remaut

Dit vernam provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) van bevoegd gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). Voor het streekhuis wordt nu gedacht aan een onderkomen op de Roenbachsite in Roeselare, waar ook het Huis van de Voeding is.

Een en ander kadert in de plannen tot herschikking van het provinciale gebouwenpatrimonium, nu de provincie het Provinciaal Hof in Brugge zal verwerven, maar anderzijds een heel aantal taken en bevoegdheden zal verliezen vanaf 2017.

Kurt Himpe : “Zo heeft de provincie al concrete intenties om een aantal van haar gebouwen te verkopen : onder meer het Tolhuis in Brugge, het provinciehuis Abdijbeke in Sint-Andries en de hoeve in het Fort van Beieren in Koolkerke, die vrij komt van pacht. Ook twee voormalige depots van de provinciale dienst mobiliteit en weginfrastructuur zullen te koop aangeboden worden. Het gaat over de depots De Schatting in de gelijknamige industriezone in Zedelgem en het depot langs de voormalige provincieweg in Meulebeke. In het depot van Zedelgem moet een deel van de provinciale verzameling landbouwvoertuigen worden ontruimd.”

Kastelen blijven

Het West-Vlaamse provinciebestuur heeft ook heel wat kastelen, al zijn er op dat gebied (nog) geen plannen tot verkoop. Het kasteel Tillegem en het Esenkasteel blijven hun functie als streekhuis behouden, het kasteel op het domein Lippensgoed-Bulskampveld blijft fungeren als bezoekerscentrum.. Voor het kasteel ‘t Hooghe in Kortrijk blijft het provinciebestuur wachten op de restauratiepremie en blijft de intentie om het streekhuis Zuid-West-Vlaanderen er onder te brengen.

Maar het Wolvenhof in Izegem wordt dus niét het nieuwe onderkomen van het streekhuis Midden-West-Vlaanderen, dat nu nog gevestigd is in de Peter Benoitstraat in Roeselare. Het provinciebestuur zal nu een nieuwe bestemming zoeken voor het kasteel Wolvenhof, dat in 2010 aan de provincie in erfpacht werd gegeven door de stad Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier