Straks wordt alles anders in politiek Zonnebeke

Wie wint de strijd om het gemeentehuis? © ZB
Redactie KW

Hoe staan de Zonnebeekse partijen ervoor, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen? De huidige legislatuur is op z’n minst woelig te noemen en heeft gevolgen voor de komende verkiezingen. Partijen als Inspraak, CD&V en SP.A zullen niet meer (apart) terugkeren op het stemformulier. Met Lijst Passendale komt er ook al zeker één nieuwe partij bij.

De stand van zaken in alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Over een jaar trekken we opnieuw naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zes jaar geleden greep de lijst Inspraak de macht met huidig burgemeester Dirk Sioen als lijsttrekker en ereburgemeester Dirk Cardoen als lijstduwer. Met 12 zetels waren ze goed voor de volstrekte meerderheid. Inspraak, een lijst met kandidaten van N-VA, Open VLD en Onafhankelijken, sloot toch een coalitie met CD&V en zette zo SP.A buitenspel. Met een meerderheid van 18 zetels in de meerderheid tegenover slechts 5 voor de oppositie leek het gemeentebestuur op weg naar een incidentloze legislatuur…

Inspraak gebroken

Eind 2015 kwam het echter tot een eerste confrontatie tussen burgemeester Dirk Sioen en schepen Michiel Descheemaeker. Burgemeester Sioen had in een kranteninterview uitgehaald naar het asielbeleid van de federale regering en dat kon schepen Descheemaeker niet smaken. Het leidde uiteindelijk tot een breuk tussen Inspraak en N-VA dat wel in de meerderheid bleef. De breuk is echter nooit echt verteerd en akkefietjes werden schering en inslag. Ook binnen de N-VA kwam het tot een confrontatie tussen mensen die verder nauw wilden samen werken met Inspraak en anderen die een hardere koers willen volgen. (zie kaderstuk, red.)

#Team8980 bestaat uit de huidige meerderheid, op N-VA na

In aanloop naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen zat burgemeester Dirk Sioen echter niet stil. Open VLD, Onafhankelijken en CD&V verenigen zich in een nieuw kartel en trekken met #Team8980 naar de kiezer. Op de N-VA na is dit de huidige meerderheid van de gemeente. Het akkoord is geldig voor twee legislaturen. CD&V krijgt op de lijst 11 vertegenwoordigers met de lijstduwer. Open VLD en Onafhankelijken krijgen 12 kandidaten met lijsttrekker Dirk Sioen. “Ik ga opnieuw voor het burgemeesterschap”, vertelt hij. “Alle huidige raadsleden staan opnieuw op de lijst, aangevuld met de jongeren Kevin Carrein uit Passendale en Jolien Berten uit Beselare-Geluveld. Nog andere kandidaten worden later ingevuld.”

Dirk Sioen.
Dirk Sioen.© ZB

Bij de Onafhankelijken zijn de zekerheden: schepen Sabine Vanderhaeghen, gemeenteraadvoorzitter Jan Vandoolaeghe en de raadsleden Thijs D’Alleine en Frans Deleu. OCMW-voorzitter Maria Vander Meiren zal niet meer opkomen. Bij CD&V krijgt schepen Ingrid Vandepitte de tweede plaats op #Team8980. Volgens voorzitter Danny Baert trekt CD&V de kaart van de verjonging. Kandidaten zijn wellicht Joachim Jonckheere, Koen Meersseman, Marc Verstraete, Patrick Denorme Christine Vanexem, Jan Desmet, Caroline Wyllin, Ann Denorme en Philippe Rasselle. Raadslid Paul Durnez zou dan weer een stap terug zetten. In 2018 zetelt hij 40 jaar in de gemeenteraad en hij is daarmee het langst zetelende raadslid.

Open lijst

SP.A maakte vele jaren deel uit van de meerderheid, maar moet nu al vijf jaar toekijken vanuit de oppositiebanken. Het staat quasi vast dat SP.A in oktober volgend jaar onder een nieuwe naam zal opkomen. “We werken aan een open lijst, maar meer kunnen we daar niet over kwijt”, klinkt het. Pas eind dit jaar zou er meer duidelijkheid komen. Naar wie lijsttrekker zal worden van die nieuwe open lijst, is het nog gissen, al zullen de huidige gemeenteraadsleden Franky Bryon, Luc Blondeel en Maxim Vermeeren allicht opnieuw op de lijst staan. Ook Wendy Pattyn, Hannelore Blondeel en Joke D’hellem zouden opnieuw graag politiek actief zijn.

William Doom.
William Doom.© ZB

Passendalenaar William Doom (43) komt als lijsttrekker op met een nieuwe partij: Lijst Passendale. Hij werd eerder al gelinkt aan N-VA, maar stichtte uiteindelijk een nieuwe lijst. “We vormen nu al een lijst van 10 personen”, vertelt de leraar fysica aan het Klein Seminarie in Roeselare. “Tegen 14 oktober 2018 willen we een lijst van 15 personen of meer presenteren. Ons project is zoeken wat mensen bindt. Dokter Jan Ingelaere staat mee aan de wieg van Lijst Passendale. Over het aantal zetels wil ik me nog niet uitspreken, maar we hebben ambitie om volgend jaar mee beleid te voeren.”

(NVZ)

Wie wordt lijsttrekker voor N-VA?

Wat gebeurt er met schepen Luk Hoflack?
Wat gebeurt er met schepen Luk Hoflack?© ZB

Niet alleen binnen de meerderheid, maar ook binnen N-VA zelf heeft het de afgelopen weken en maanden gerommeld. Kunnen de plooien gladgestreken worden voor de komende verkiezingen? Schepen Marie Debucquoy nam onlangs ontslag uit de partij en zetelt nu als onafhankelijke in het gemeentebestuur. Wil ze zich opnieuw verkiesbaar stellen en zo ja, bij welke partij? Dat zal de komende maanden duidelijk worden. Binnen N-VA is het nu kijken naar kopstukken én schepenen Luk Hoflack en Michiel Descheemaeker. Zijn zij bereid om samen op dezelfde lijst op te komen? De nationale top van N-VA heeft het lokale bestuur geschorst en de lokale bestuursleden mogen geen commentaar kwijt. De regioverantwoordelijke stelt echter dat N-VA individueel zal opkomen met een waardige lijst. De tijd begint stilaan te dringen, zelfs de eigen leden worden zenuwachtig. Uit een goede bron vernamen we dat het nationale bestuur van N-VA wil doorgaan met schepen Michiel Descheemaeker als lijsttrekker. Maar wat gebeurt er dan met Luk Hoflack en zijn getrouwen? Bij N-VA moeten ze dringend enkele knopen doorhakken.

(NVZ)