Stoeltjeswissel in de gemeenteraad van Ruiselede

Michèle Faict: "Het is vrij logisch dat ik nu de overstap maak." © Foto RV
Redactie KW

Veerle Lanssens diende haar ontslag in als gemeenteraadslid van meerderheidsfractie RKD, omdat ze met haar gezin naar Vinkt verhuist. Haar opvolgster is Michèle Faict, huidig OCMW-raadslid.

Michèle Faict (53) is de moeder van Stefanie (23), die bij Wouters Kwaliteitsvis in Tielt werkt, en Benoit (20), laatstejaarsstudent aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Michèle werkt bij Stad Tielt als administratief medewerkster van de technische dienst.

“Na de verkiezingen van 2012 was ik meteen eerste opvolgster voor de gemeenteraad, dus is het vrij logisch dat ik nu de overstap maak”, vertelt ze. “Alle bestuurlijke zaken liggen me na aan het hart en zijn me niet onbekend, gezien mijn job in Tielt. Met grote dankbaarheid en waardering blik ik terug op mijn OCMW-mandaat. Het was daar een collegiale en vooral serene bedoening, ver van scherpe contrasten van oppositie versus meerderheid.”

Constructief overleg

“In een klein dorp als Ruiselede ging het daar in de grootste discretie over mensen die we vaak goed kenden. Het overleg in goedhartige sfeer was daar constructief: de mens, het sociale was daar het enige perspectief. Laagdrempelig en sociaal gericht en met een warme cohesie in de groep, gestuurd door voorzitter Linda Wyckstandt, die ik daarvoor enorm waardeer. We hielden elf vergaderingen per jaar, want juli was ook voor ons de vakantieperiode”, zegt de minzame Michèle, die zich in oktober opnieuw kandidaat stelt.

Veerle Lanssens.
Veerle Lanssens.© Foto RV

Veerle Lanssens is 25 jaar gehuwd met Jörgen De Coster (50) en is de moeder van Julie (23), Marie (21), Florence (19) en Charles (15). Florence is een bokster met talent en werd sportvrouw van het jaar in 2017. Alle vier zijn ze nog student. Van opleiding is Veerle vertaler-tolk Engels-Spaans en ze werkt als administratief bediende bij Exportslachthuis De Coster.

De stad Krasnik in Polen

Veerle verhuisde met haar gezin naar Vinkt bij Deinze en diende daarom haar ontslag in als gemeenteraadslid voor RKD. Ze wenst haar opvolgster Michèle alle succes toe en zal zeker de verkiezingen van oktober met grote belangstelling volgen vanuit Oost-Vlaanderen.

“Met grote dankbaarheid en waardering blik ik terug op mijn OCMW-mandaat” – Michèle Faict

“Ik was hier nagenoeg 18 jaar raadslid, drie legislaturen dus”, weet Veerle. “En ik was twaalf jaar lid van het directiecomité van IVIO en even lang lid van de raad van bestuur. Ik was fervent voorstander en pionier voor uitbreiding en de jumelage was mijn grote droom. Die konden we realiseren met de stad Krasnik in Polen. Altijd was en bleef ik enthousiast lid van het jumelagecomité en ik ging dan ook vier keer mee met de groep jongeren naar Polen. Dat we internationaal konden gaan, is mijn grootste voldoening. De schaalverbreding via intercommunales biedt niets dan positieve effecten. Het is leerrijk en een opportuniteit om de werking van andere gemeenten te observeren en eruit te leren.”

Stedenbouw en sociale zaken

“Voor mij was de samenhang tussen de politiek en een bestuursfunctie productief, bijvoorbeeld op vlak van stedenbouw en sociale zaken. Ik ben heel opgetogen over de competentie van het gemeentepersoneel, waar ik steeds dankbaar kon op terugvallen. Als raadslid is het mijn vaste overtuiging dat we het volste vertrouwen moeten koesteren in het schepencollege. Ik kreeg vrijmoedig en royaal de kans mijn mening te formuleren in de groep en zo kwamen we tot positieve consensussen”, besluit Veerle.

Heel wat scholieren in het publiek

In de OCMW-raad wordt het stoeltje van Michèle Faict bezet door Koen Defauw (46) uit de Bruggestraat. Het was in 2012 zijn eerste deelname aan de verkiezingen. Hij is een fervent loper en sloeg al vriend en vijand met glansprestaties in Bornem, De dodentocht. Hij is vrachtwagenbestuurder bij een bedrijf in Aalter en lid van het feestcomité Ruiselede. De eedaflegging vond meteen na de zitting plaats.

Opvallend voor de gemeenteraad van donderdagavond was de aanwezigheid van een dozijn scholieren. Iemand zei langs zijn neus weg: “Dat belooft, als ze allemaal belangstelling koesteren of als ze eventueel kandideren in oktober.”

(RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier