Stilte voor de Pittemse verkiezingsstorm?

Burgemeester Ivan Delaere wil er nog een legislatuur bij doen als burgemeester. © a-RN
Redactie KW

We zijn enkele dagen minder dan een jaar verwijderd van de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 en dus staken we ons licht eens op of er al beweging is binnen de Pittemse partijen en coalities. Het blijft echter stil op het politieke front.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Als we even terugkeren naar de verkiezingen van 2012 onthouden we dat de CD&V toen met 62,5 procent van de stemmen de absolute meerderheid behaalde, wat hen 12 gemeenteraadszetels opleverde. Onder het motto ‘eendracht maakt macht’ sloegen Open VLD, SP.A en N-VA toen in Pittem de handen in elkaar in het kartel Groep 2012. Dat deze beslissing loonde mocht blijken uit het feit dat zij 26,4 procent van de stemmen binnenhaalden en zo vier mandatarissen in de gemeenteraad mochten afvaardigen.

De grootste verrassing kwam van Vlaams Belang, dat bij de eerste deelname aan de verkiezingen meteen 11,2 procent van de kiezers kon verleiden en met Robin Vandenberghe een afgevaardigde in de gemeenteraad kreeg.

Uiterlijk lijkt het nu echter alsof de diverse partijen nog niet echt met de verkiezingen van volgend jaar bezig zijn. Zowel bij CD&V als bij de diverse kartelpartners van Groep 2012 werd ons verteld dat er qua lijstvorming nog niets bekend is, laat staan dat er al nieuws is over eventuele vertrekkers of nieuwe gezichten. Tijdens de festiviteiten rond zijn 20-jarig burgemeesterschap liet huidig burgemeester Ivan Delaere weten dat hij, wanneer hij in goede gezondheid blijft, er nog een ambtsperiode wil bijdoen, maar daar zullen we het op dit moment dus qua nieuws moeten mee doen.

Uit raad gezet

Wat oppositiepartij Vlaams Belang betreft is dit uiteraard een ander verhaal. Ook van hen hoorden we niets, maar wie de Pittemse politiek een beetje gevolgd heeft, zal dit ook wel logisch vinden. Tijdens de gemeenteraad van 24 april werd Vlaams Belang raadslid Robin Vandenberghe immers uit de gemeenteraad gezet, omdat hij al geruime tijd niet meer in de gemeente woonde. De gemeente stuurde sindsdien al diverse uitnodigingen aan de diverse opvolgers binnen de partij, maar op vandaag heeft nog niemand zich gemeld om de plaats van Robin Vandenberghe in de raad in te nemen.

Met nog iets minder dan een jaar in de huidige legislatuur te gaan, ziet het er dus naar uit dat het lied van Vlaams Belang binnen de gemeenteraad zal uitgezongen zijn. De vraag stelt zich dan ook of de partij nog wel aan de volgende verkiezingen zal deelnemen. Dat betekent uiteraard een extra uitdaging voor de andere partijen. 11,2 procent van de kiezers zal immers weer ‘op de markt’ komen. Er zal werk aan de winkel zijn voor de gevestigde partijen om die kiezers te overtuigen. Op dat vlak kunnen het volgend jaar dus nog spannende verkiezingen worden. (JG)