Stefaan Sintobin wil robuuster wetgeving om soaps als de Nonnebossen te vermijden

Foto Frank © FM
Jos Remaut

De Raad van State vernietigde recent het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Nonnenbossen en Vijverbos in Zonnebeke, omwille van schending van de motiveringsplicht en onvoldoende zorgvuldige milieuscreening.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) wil dat de wetgeving duidelijker en sluitender wordt gemaakt, want bij de huidige procedureslag is niemand gebaat : de bewoners van het gebied worden opnieuw in onzekerheid gestort, en het kost de gemeenschap handenvol geld.

In de commissie Ruimtelijke ordening van het Vlaams Parlement stelde Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) deze namiddag een vraag tot uitleg aan minister Joke Schauvliege (CD&V). “De Raad van State interpreteert de wetgeving die voorhanden is blijkbaar vaker en vaker op een andere wijze dan de planologen van de bestuurlijke administraties”, stelt hij. “De vraag dringt zich dan ook op of de Vlaamse regelgeving niet nog meer moet worden verfijnd of verduidelijkt.”

De Nonnebossen zijn volgens Stefaan Sintobin trouwens geen alleenstaand geval. “Heel wat ruimtelijke uitvoeringsplannen worden geschorst of vernietigd. Waaronder een aantal provinciale RUP’s, die toch wel belangrijk zijn voor de inplanting van bijvoorbeeld regionale bedrijventerreinen, of die planologische oplossingen voor bestaande weekendverblijven.”

“Niet nóg ingewikkelder maken”

Minister Joke Schauvliege erkende dat er inderdaad wel een probleem is, maar toonde zich niet geneigd om meteen de wetgeving aan te passen, op gevaar af het anders nog een stuk ingewikkelder te maken. Maar ze is wel bereid om samen met de provincies aan de hand van een aantal concrete dossiers te bekijken hoe de Vlaamse administraties hun inschatting en interpretatie beter kunnen afstemmen op de visie van de Raad van State.

Ze liet ook verstaan dat het hernemen van het PRUP rond de Nonnebossen relatief snel zou kunnen gaan, door gebruik te maken van de zogenaamde bestuurlijke lus. Daarbij beschikt de Vlaamse regering na het vernietigingsarrest over een termijn van 180 dagen om een nieuwe beslissing te nemen, uiteraard slechts voor wat het rechtzetten van onregelmatigheden of het wegwerken van wettigheidsbezwaren betreft.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier