Stefaan Sintobin : “vzw Horizon Bredene krijgt 93.000 euro per maand om asielzoekers op te vangen”

Stefaan Sintobin vandaag in het Vlaams Parlement.
Jos Remaut

Het parlementslid van Vlaams Belang deed deze uitspraak vannamiddag in het Vlaams Parlement, waar o.m. ook Renaat Landuyt (SP.A) en Bart Caron (Groen) over dat thema een actuele vraag hadden voor toerismeminister Ben Weyts (N-VA).

Alles draait om de ‘verduidelijkende brief’ die Toerisme Vlaanderen heeft geschreven aan de vakantiehuizen voor sociaal toerisme die buiten het toeristisch seizoen tijdelijk asielzoekers opvangen. Uit die brief blijkt o.m. dat ze hun erkenning tijdelijk kunnen verliezen als ze langer dan drie maanden asielzoekers opvangen.

Bart Caron (Groen), vanmiddag in het Vlaams Parlement : “De toonzetting van de brief was duidelijk. De sector werd eigenlijk afgeraden om asielzoekers op te nemen. In een reactie die u eerder in de media gaf, zei u: We hebben het wettelijk kader geschetst, het is een decretale bepaling. Dat is trouwens niet eens waar, het is een uitvoeringsbesluit van de regering waarin die details staan.”

“Minister, ik zou denken dat in deze tijden Vlaanderen een warm hart heeft, dat we in tijden van nood iets doen voor de asielzoekers. Dat wordt nu afgeraden. Wat heeft u eigenlijk bezield om de toeristische sector zo’n brief te sturen ?”

Ook Renaat Landuyt (SP.A) toonde zich verwonderd over de brief van de minister. “We moeten toch begrip hebben voor de vakantiecentra die zich inschakelen in de algemene solidariteit om iets te doen voor de erkende asielzoekers. Want solidariteit tonen, is wat ze gedaan hebben. We begrijpen niet waarom het nodig was om hen zenuwachtig te maken over hun erkenning als vakantiecentrum.”

“Waarom die ommezwaai ?”

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) liet echter een heel ander geluid horen. “In de brief staat zwart op wit dat de erkenning kan worden opgeschort indien er na drie maanden nog asielzoekers worden opgenomen, dat het jeugdverblijf of toeristisch centrum in een goede staat achtergelaten moet worden en dat er geen vermenging mag zijn van toeristen en asielzoekers. Dat lijkt me allemaal heel terecht. Maar dan hebt u deze morgen, wellicht onder druk, al ik weet niet van wie, een ander standpunt ingenomen. U zei dat de regelgeving eigenlijk niet van toepassing is, dat het eigenlijk gaat over een noodsituatie, over asielzoekers. Zij mogen daar blijven, de erkenningen van de centra worden niet ingetrokken en de subsidies worden niet teruggevorderd. Wat heeft u tot die ommezwaai gebracht ?”

Minister Ben Weyts vond alvast dat er helemaal geen sprake is van een ommezwaai. “Er heeft me niets bezield. Ik heb ook geen brief geschreven, Toerisme Vlaanderen heeft dat gedaan als reactie op bezorgdheden die werden geuit. Toerisme Vlaanderen heeft daarop gereageerd en een brief geschreven naar alle verblijven in kwestie en heeft daarin, met een ongelukkige tonaliteit, gewezen op een mogelijk probleem. In de definitie van het decreet op de sociaal-toeristische verblijven is sprake van niet-commercieel toerisme met het oog op vrijetijdsbesteding voor gezinnen, groepen en individuen. Mogelijks bestaat daar volgens Toerisme Vlaanderen een conflict met asielopvang. In wezen gaat het echter over een onbedoeld neveneffect van een goedbedoelde regeling. Men heeft geen rekening gehouden met een noodtoestand zoals we die vandaag kennen.”

“Ik heb gezegd dat ik daarvoor een pragmatische oplossing zou zoeken en ik heb die ook gevonden. Ik zeg heel klaar en duidelijk dat wij sociaal-toeristische verblijven die asielopvang verzorgen, niet zullen straffen door een intrekking van hun subsidiëring of erkenning“.

“Bon ton om op de boodschapper te schieten”

Ben Weyts kreeg hiervoor zowaar applaus van Groen en de meerderheid, maar Stefaan Sintobin was niet te vermurwen. “Ik blijf erbij dat de brief van Toerisme Vlaanderen correct was. Maar het is nu eenmaal bon ton om op de boodschapper te schieten. We hebben Toerisme Vlaanderen, we hebben de provinciegouverneur van West-Vlaanderen. Als er ook maar één woord van kritiek of een bepaalde gedachte wordt geformuleerd die ingaat tegen de nefaste asielproblematiek in dit land, wordt er op de boodschapper geschoten en dan gaat de boodschap verloren.”

“Collega Landuyt heeft het aangehaald: er is een probleem aan de Vlaamse kust, maar ook in andere toeristische centra. En straks begint het toeristische seizoen. Ik ben trouwens niet de enige die dat zegt: de kustburgemeesters zeggen dat, de provinciegouverneur van West-Vlaanderen zegt dat. Zelfs de premier in dit land zegt dat er een probleem is, dat er binnenkort problemen gaan ontstaan. Vandaar dat die brief correct is.”

“Lege plaatsen opvullen en geld verdienen aan het feit dat er geen toeristen zijn”

“Die toeristische centra, minister, zijn in de eerste plaats bedoeld voor toeristen. Wat gaat u doen als die drie maanden voorbij zijn ?”, vervolgde Stefaan Sintobin. “Bij vzw Horizon in Bredene zitten driehonderd vluchtelingen. Het toeristische seizoen begint !”

“En ik wil van de gelegenheid gebruik maken om een fabeltje de wereld uit te helpen, alsof het inschakelen van toeristische centra allemaal vrijblijvend is en dat het uit solidariteit gebeurt. Ik heb een antwoord bij op een parlementaire vraag van Barbara Pas in de Kamer over het toeristisch centrum vzw Horizon in Bredene waarnaar ik daarnet heb verwezen. Die mensen ontvangen 93.000 euro huur per maand van de federale overheid via Fedasil. Het heeft niet alleen te maken met solidariteit en het zich inzetten voor de vluchtelingen, maar het heeft natuurlijk veel en alles te maken met het opvullen van lege plaatsen en geld verdienen aan het feit dat er geen toeristen zijn !”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier