Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) wil meteen extra gemeenteraad rond ambitieuze plannen Izegem

Stefaan Sintobin © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Philippe Verhaest

De stad Izegem heeft, na afronding van de burgerklankgroep Visie 2030, onder andere plannen om het kasteel Blauwhuis te kopen. “Allemaal goed en wel, maar het politieke debat moet nú gevoerd worden”, zegt Stefaan Sintobin. “Niet nadat je pers en publiek hebt ingelicht.”

Het zit Vlaams Belang-gemeenteraadslid Stefaan Sintobin blijkbaar hoog. Dinsdag stelde het schepencollege de resultaten van Visie 2030 aan de pers voor. Daarbij werd gesteld dat er plannen zijn om het kasteel Blauwhuis te kopen en de site Strobbe tot een cultureel Mekka om te toveren. “Donderdagavond worden alle geïnteresseerde Izegemnaren ingelicht en daarna kan het maatschappelijk debat beginnen”, aldus Stefaan Sintobin.

“Indien het schepencollege mijn voorstel niet steunt, stap ik naar de gouverneur”

Die geeft toe dat Visie 2030 enkele interessante denkpistes heeft opgeleverd, maar is niet gelukkig met de gang van zaken. “Het gaat om aankondigingspolitiek, zonder timing en budget. Onze meerderheid heeft een goed pr-moment achter de rug en legde niet toevallig de focus op de mogelijke aankoop van het kasteel Blauwhuis, iets wat de meeste Izegemnaren zullen toejuichen. En wat nog straffer is, de extra gemeenteraad over de plannen zou pas in mei volgen. Dit getuigt van een gebrek aan respect voor de gemeenteraad en de mandatarissen.”

“Het politieke debat voeren, maanden nadat het werd voorgesteld aan pers en publiek, is voor ons niet aanvaardbaar. Ik eis dan ook dat het debat vroeger wordt gevoerd en dring er bij het schepencollege op aan dat in februari een extra gemeenteraad over Visie 2030 wordt georganiseerd. Indien het college hiermee niet akkoord gaat, stap ik namens het Vlaams Belang desnoods naar de gouverneur.”

Reactie burgemeester Bert Maertens

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) pareert de kritiek. “Donderdagavond zijn álle inwoners en politici in De Leest uitgenodigd om de voorstelling bij te wonen”, zegt hij. “En na de voorstelling krijgen alle adviesraden en wijkcomit”s de kans om actief mee te denken. Het zou echt van een gebrek aan respect voor onze burgers en adviesraden getuigen, mochten we de belofte van inspraak niet nakomen en al politiek enkele beslissingen nemen. De politieke discussie zal evenwel gebeuren ná deze adviesperiode. Stefaan Sintobin mag gerust zijn: we trekken voldoende tijd uit voor een goed debat tijdens de extra gemeenteraadszitting. En ik houd mijn collega-gemeenteraadslid niet tegen om te protesteren bij onze gouverneur. Wij doen immers niks wat niet mag. Onze wekwijze is de logica zelve.”

>>Lees hier het volledige plan van Visie 2030.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier