Jos Remaut
Opinie

30/09/16 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:57

Stadense crisis opgelost, met een goed gesprek en een knuffel

Met een meesterlijke zet beëindigde burgemeester Francesco van Staden eigenhandig de politieke crisis waarin hij ongewild verzeild was geraakt. De nare bladzijde uit de geschiedenis van Staden is omgedraaid, het prestige van de populaire burgemeester flink gestegen. Prima uitgangspositie voor 2018 !

Stadense crisis opgelost, met een goed gesprek en een knuffel

© Joke Couvreur

Nee, het is niet echt keurig om bij je politieke tegenstander een overloper te gaan losweken. Maar het is van alle tijden, en als het een impasse kan oplossen... ? En is het niet net door een overloper aan de andere zijde dat de hele crisis is ontstaan ? Francesco geeft de overzijde nu een koekje van eigen deeg, de bordjes staan 1-1 en dat is genoeg om een meerderheid te hebben. Zo gaat dat nu eenmaal in de politiek.

Er moest iéts gebeuren in een uitzichtloze stellingenoorlog

En toch laten zo'n zaken een wrange nasmaak achter. Daarom is door de wetgever af en toe al eens geprobeerd om scenario's met overlopers te ontmoedigen. Zo ook bij de jongste herschrijving van het gemeentedecreet, waarbij precies om die reden de procedure van de structurele onbestuurbaarheid van de gemeente werd ingevoerd. Wanneer die onbestuurbaarheid wordt vastgesteld, dan kan een meerderheid van de raadsleden een nieuwe coalitie vormen. Maar dat laatste lukte in Staden niet : ten eerste omdat CD&V niet met Koen Demonie in zee wou gaan in een broze meerderheid, ten tweede omdat de huidige coalitiepartners hun lot onlosmakelijk aan elkaar bleven verbinden.

Toen een laatste diplomatiek overleg (het voorstel voor een meerderheid van iedereen tegen Koen Demonie) strandde op een halsstarrig njet van CD&V en ook gouverneur Decaluwé als extern vredesbemiddelaar de situatie niet kon ontmijnen, belandde politiek Staden in een uitzichtloze stellingenoorlog. Die door de bevolking allerminst kon worden gesmaakt overigens.

En toen werd het stil op het slagveld. Stilte bij de CD&V, die blijkbaar opnieuw zat te wachten tot er toch een regiment van de overzijde de Tiber zou oversteken. Stilte bij de hogere overheid, die Staden ook na de officieel toegelaten drie maanden toch maar liet verder doen met voorlopige twaalfden om de rekeningen betaald te krijgen. En stilte bij de coalitie, die zo goed mogelijk haar best deed om te doen alsof er niks ergs aan de hand was.

Maar van die luwte heeft Francesco Vanderjeugd dus handig gebruik gemaakt om - in alle stilte- zomerse babbels te gaan houden met Gwendolyn Vandermeersch. Een ondernemende dame waarvan sommigen zich eerder al wel eens hadden afgevraagd of ze bij CD&V wel op de juiste plaats zat. De tijd dat Unizo onlosmakelijk verbonden was aan de christelijke zuil ligt immers toch al eventjes achter ons.

Oertalent

Had Francesco een voorgevoel dat Gwendolyn stilaan wat uitgekeken raakte op haar CD&V ? Capteerde hij signalen dat ze de situatie beu was ? Of was het gewoon een ingeving, op goed geluk ? We zullen het niet rap te weten komen, maar we kunnen ons wel iets voorstellen bij de manier waarop Francesco Gwendolyn heeft benaderd, hoe die gesprekken zijn verlopen en hoe bij haar tot de overstap heeft kunnen bewegen. Op het gebied van de psychologie van het leven van elke dag is Francesco een oertalent, dat moeten vriend en vijand toegeven....

Met een echte hugalicous-knuffel gisteren op de persvoorstelling werd de nieuwe alliantie bezegeld, het nieuwe politieke leven van Gwendolyn, ondertussen keurig met blauw kleedje te zien in de nieuwsbrief van de burgemeester, kan beginnen.

Open VLD op rozen

Los van alle emoties die dergelijk hoog spel onvermijdelijk losmaken in politiek woelige gemeenten, kunnen we niet anders dan concluderen dat dit een meesterlijke zet was, want

1. de politieke crisis in Staden is opgelost, er kan weer bestuurd worden, de bevolking is tevreden.

2. Open VLD heeft een probleem opgelost dat door N-VA was gecreëerd. Open VLD wordt hierdoor in getal even belangrijk als N-VA, dat nu eigenlijk geen enkel argument meer heeft om het burgemeesterschap van Open VLD nog in vraag stellen naar de toekomst toe. En naar de kiezer toe is deze happy end voor de liberalen ook wel een opsteker !

3. De coalitie komt sterker dan ooit uit dit verhaal : de strategie om zich niet uit elkaar te laten spelen heeft ondanks alles gewerkt. Als dat geen goed uitgangspunt is naar 2018 toe !

4. CD&V verliest een van zijn boegbeelden en ligt in de touwen. De partij kan haar ambities om te besturen opbergen, wellicht zelfs voor een langere periode.

5. Stoorzender Koen Demonie is vanaf nu van geen tel meer. Voor hem is het einde verhaal.

Delen

Nee, een overloper losweken is niet keurig. Maar het was wel een meesterlijke zet.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!