Stadense bestuursploeg wil CD&V nu volwaardig laten toetreden tot coalitie

De plaatselijke partijvoorzitters Johan Bouckaert (N-VA), Bart Coopman (SP.A) en Joeri Deprez (Open VLD) reiken de hand naar CD&V. © Joke Couvreur
Redactie KW

De Stadense minderheidscoalitie van N-VA, Open VLD en SP.A blijkt een plan B klaar te hebben om uit de politieke crisis te raken : ze wil de CD&V nu volwaardig gaan toelaten binnen de bestuursploeg.

Gisteren liet CD&V weten niet langer te willen praten met de coalitie over gedoogsteun als mogelijke uitweg uit de politieke crisis. Nu laten de voorzitters van de drie coalitiepartijen echter weten CD&V de hand te willen reiken door de partij voor te stellen om effectief tot de coalitie toe te treden.

De vraag om tot de coalitie toe te treden werd door de drie partijen overgemaakt aan plaatselijk CD&V-voorzitter Sarah Van Walleghem. Indien CD&V hierop zou ingaan, zou dat meteen een monstercoalitie van 20 tegen één man zijn : de afvallige N-VA’er Koen Demonie. Die onthield zich immers bij de stemming rond het budget 2016, waardoor er niet langer meer een politieke meerderheid is, want Demonie stelt zich voortaan op als onafhankelijke.

Details over wat men de CD&V dan concreet te bieden heeft zijn er nog niet, maar burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) zegt dat de coalitie sterk in dit gegeven gelooft. “We kunnen er uitraken, maar er moet goodwill zijn”, stelt de burgervader.

CD&V-fractieleider Hans Mommerency zegt ondertussen door zijn voorzitter op de hoogte gebracht te zijn van het voorstel. “De inhoud en de gevolgen van het voorstel zijn momenteel nog niet duidelijk”, stelt de fractieleider, “We gaan dit in ieder geval bespreken in onze groep als er meer over de inhoud van het voorstel bekend is.”. (BCH)

Lees meer over de politieke crisis in Staden in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier