Staden en Zonnebeke betalen mee voor renovatie van zwembad in Moorslede

Redactie KW

De gemeenten Zonnebeke en Staden betalen deels mee voor de renovatie van het zwembad De Amfoor in Moorslede.

De gemeenteraad van Moorslede keurde donderdagavond unaniem de principiële beslissing tot renovatie van het zwembad goed. Voorwaarde tot renovatie is het bekomen van subsidies van de Vlaamse overheid. Het gemeentebestuur gaat voor het maximum, namelijk dertig procent. De kostprijs is geraamd op liefst 3,6 miljoen euro.

Om de renovatie en de exploitatie van het zwembad te financieren, engageert de gemeente Staden zich om gedurende een periode van twaalf jaar jaarlijks 50.000 euro bij te dragen tot de exploitatiekost van het zwembad van Moorslede. Zonnebeke gaat gedurende twaalf jaar elk jaar 31.743 euro betalen. Deze financiële tussenkomst start vanaf januari volgend jaar.

Prioriteit bij vastleggen van uren

Beide gemeenten krijgen prioriteit bij het vastleggen van de uren voor het schoolzwemmen. Inwoners uit Staden en Zonnebeke zullen ook genieten van een korting op de toegangsprijs. Ook voor de scholen uit die gemeenten wordt een korting voorzien.

De milieuvergunning voor zwembad De Amfoor loopt af op 17 oktober volgend jaar. Grote renovatiewerken dringen zich op. Omdat die kosten onmogelijk door Moorslede alleen kunnen worden gedragen, ging men op zoek naar een intergemeentelijke samenwerking. Roeselare en Ledegem besloten daarin niet mee te stappen. Met Langemark wordt er nog onderhandeld.

Er is aan een studiebureau opdracht gegeven voor de opmaak van het voorontwerp met ook een prijsberekening voor de renovatiewerken. Men hoopt in september dit jaar te kunnen starten met de werken die een jaar zouden duren. Ondertussen blijft het zwembad in Dadizele open.

Op hetzelfde moment keurde de gemeenteraad van Staden dus de engagementsovereenkomst goed. Staden zou daarbij jaarlijks 9,09 % inbrengen in de exploitatiekost van het zwembad. Die inbreng is berekend op het aantal Stadenaars dat het Moorsleeds zwembad bezoekt. Concreet betekent dit dat Staden gedurende 12 jaar jaarlijks 50.000 euro betaalt. Staden krijgt daarvoor prioriteit bij het vastleggen van zwemuren voor zijn scholen in het Moorsleeds zwembad, terwijl Stadenaars en schoolzwemmers uit de Stadense onderwijsinstellingen een korting van één derde op de toegangsprijs krijgen. Staden krijgt ook inspraak bij de exploitatie van het zwembad. De CD & V-oppositie stemde tegen de engagementsverklaring omdat die volgens de partij niet goed samengesteld is.

(EDB-BCH)

Meer gemeenteraadsnieuws uit Moorslede en Staden in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 7 februari 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier