Stad Kortrijk wil scoren met internationale sportevenementen

Vorige week kwam de jury van European City of Sports op bezoek in Kortrijk. © BTA
Christof Decraene

Er zijn ook plannen om het EK beachvolleybal naar Kortrijk te halen. “Met dergelijke prestigieuze evenementen kan Kortrijk zich stevig manifesteren”, oordeelt onze Christof Decraene.

‘Dit is geen vrijblijvende kandidaatstelling, maar de bekroning van 50 jaar lokaal sportbeleid en de hefboom voor een ambitieuze toekomst.’ Dat zei schepen van Sport An Vandersteene op de vraag waarom Kortrijk zich kandidaat stelde voor de titel ‘European City of Sport 2018’.

In ‘de bekroning van 50 jaar sportbeleid’ kunnen we ons best vinden. Kortrijk draagt al lang sport hoog in het vaandel: in elke deelgemeente zijn ruime sportfaciliteiten die doorKortrijkzanen ook nog eens gratis gebezigd mogen worden. En met Lange Munte beschikt de stad over een parel van een topsporthal.

En dat brengt ons bij het tweede luik van het antwoord van de schepen: ‘hefboom voor een ambitieuze toekomst‘. Kortrijk heeft wel een topsporthal, maar geen topsporters (meer). Tegenwoordig telt Kortrijk nog amper sportclubs op het hoogste niveau.

Niet onlogisch dus dat Kortrijk zijn pijlen wil richten op topsportevenementen. En dan kan zo’n titel als Europese sporthoofdstad flink helpen. Zo wil men blijven lobbyen om de Red Dragons, Yellow Tigers en Belgian Cats, vaker in Kortrijk te laten spelen. Maar er zijn ook plannen om het Europees kampioenschap beachvolleybal naar Kortrijk te halen en een manche in het veldrijden te organiseren.

Met zulke prestigieuze evenementen kan stad Kortrijk zich nationaal én internationaal manifesteren. Dan lijkt die 70.000 euro die budgettair voor de kandidatuurstelling Europese Sportstad 2018 werd voorzien zich terug te verdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier