Stad Kortrijk wil energierekening volledig terugdringen

Bert Herrewyn, Arne Vandendriessche en Kelly Detavernier in de stookplaats van het oude stadhuis. © LOO
Axel Vandenheede

Het stadsbestuur van Kortrijk heeft haar energieplan bekendgemaakt. Door in te zetten op renovatie, waterbesparing, zonnepanelen en zuinige verlichting moet de energiekost tegen 2032 tot 0 euro worden herleid. “Nu betalen we nog 4,8 miljoen euro per jaar”, aldus Arne Vandendriessche. Vooral Wembley en de sporthal in Marke blijken grote slokoppen.

Dat stad Kortrijk jaarlijks een forse energierekening betaalt, is logisch: het heeft heel wat gebouwen in zijn bezit. Minder logisch is dat liefst 80 procent van die rekening over 22 gebouwen gaat. “Via een computerprogramma van de Waalse overheid hebben we alle stadsgebouwen geanalyseerd”, stelt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD).

22 gebouwen sprongen er in negatieve zin bovenuit. De ergste zijn sportcentrum Olympiadeplein in Marke en sportcentrum Wembley in Heule. In Marke is de sporthal aan renovatie toe, al werd het dak wel al vernieuwd, terwijl daar net als op Wembley veldverlichting staat die erg veel energie vraagt. De resultaten zetten ons er toe aan om met een energieplan op de proppen te komen. Dat plan bestaat uit vier delen: een zonneplan, een renovatieplan, een lichtplan en een waterplan.”

1.720 zonnepanelen

Voor dat energieplan trekt het stadsbestuur één miljoen euro uit. Schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA): “Dat intern energiefonds komt bovenop de twee miljoen euro die nu al voorzien is voor investeringen en herstellingen. Het speciale aan dat energiefonds is dat het zichzelf zal terugverdienen. Met het geld zullen we groene investeringen doen, waardoor het energieverbruik en dus de kosten zullen dalen. Het geld dat we besparen zullen we niet opzijzetten, maar gebruiken om verder in groene maatregelen te investeren.”

“Wembley en het Olympiadeplein in Marke zijn er het ergst aan toe” – Arne Vandendriessche

De stad zal de komende twee jaar investeren in 1.720 zonnepanelen, regenwaterreservoirs met een capaciteit van in totaal 1 miljoen liter, nieuwe stookplaatsen (die van het oude stadhuis is bijvoorbeeld 38 jaar oud en is aan vervanging toe, red.), ledverlichting… “Niet alleen ledverlichting, maar ook circulaire verlichting”, stelt schepen van Klimaat Bert Herrewyn (SP.A). “We passen dat principe al toe in de centrale bibliotheek. Daarbij huren we verlichting van een bedrijf in plaats van die zelf aan te kopen.”

Geen factuur meer

Het doel van het stadsbestuur is om tegen 2032 alle nodige energie zelf op te wekken. “In 15 jaar tijd willen we energieneutraal zijn”, stelt Arne Vandendriessche nog. “Dat zou willen zeggen dat we geen energiefactuur meer zouden moeten betalen. Nu is dat nog 4,8 miljoen euro per jaar.”

“Het geld dat we besparen, zal worden geïnvesteerd in groene maatregelen” – Kelly Detavernier

Voor alle duidelijkheid: het gaat om stadsgebouwen. Het patrimonium van het OCMW is dus niet inbegrepen. “Het OCMW kan in 2019 opgaan in de stad, maar of ook de gebouwen zullen worden overgedragen, is nog niet zeker. In elk geval: als dat dan het geval is, zullen we meer middelen vrij moeten maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier