Stad Ieper ontsnapt aan boete van 5 miljoen euro vanuit Bijzondere Belastingsinspectie

Redactie KW

Het Ieperse stadsbestuur slaakt een zucht van verlichting. Ieper moet dan toch geen 5,2 miljoen euro betalen aan de BBI, maar alleen nog een aanslag van 211.353 euro. “Daardoor kunnen we nu bijkomende sportinfrastructuur financieren”, aldus een opgetogen burgemeester Jan Durnez.

In september 2014 kwam er vanwege de Bijzondere Belastinginspectie een bericht binnen waarbij werd gesteld dat de stad Ieper, en meer bepaald het Autonoom Gemeentebedrijf Vauban dat de sportinfrastructuur beheert, een bedrag van 1.568.509,312 euro had ontdoken bij de exploitatie binnen haar werking. De BBI beweerde immers dat AGB Vauban btw moest betalen op de verkoop van tickets van onder meer het zwembad.

Dat resulteerde in een door de BBI gevestigde aanslag van niet alleen 1.568.509,31 euro aan btw, maar daarnaast ook nog een boete van tweemaal het bedrag en dan nog eens vermeerderd met de intresten, zodat het uiteindelijk gevorderd bedrag op 5,2 miljoen kwam te staan. Een donderslag bij heldere hemel voor het stadsbestuur, dat stelde dat het na jaar na jaar controle had gekregen en er nooit maar enige opmerking was over de gevolgde werkwijze. De BBI bleef echter bij haar stelling en voor het stadsbestuur bleven er drie opties over: zich schikken naar de zienswijze van de BBI en de 5,2 miljoen euro ophoesten, of naar de rechtbank stappen met als resultaat een ellenlange geldverslindende procedure of een bemiddelingsprocedure voorstellen.

Werkingssubsidies worden prijssubsidies

Er werd gekozen voor deze laatste optie en het uiteindelijk resultaat is dat de BBI afziet van de torenhoge heffing en nu alleen nog een aanslag wil vestigen van 211.353 euro, maar dan wel onmiddellijk te betalen. Ieper koos voor de laatste oplossing, te meer omdat er intussen vanuit de regering enkele beslissingen werden genomen binnen die problematiek. Eén ervan zegt dat zowel privé- als openbare sector verplicht 6 procent btw moeten betalen op meerwaarden, of met andere woorden 6 procent op de verkoopprijs van tickets.

Stad Ieper ontsnapt aan boete van 5 miljoen euro vanuit Bijzondere Belastingsinspectie

“Tot op vandaag verleende Ieper jaarlijks een werkingssubsidie aan de AGB Vauban”, aldus schepen Dieter Deltour. “Nu moet dit op vraag van de BBI een prijssubsidie worden en daarop is btw verschuldigd. Gezien wij die niet betaalden komt er nu een heffing voor de periode van 1 juli 2013 tot 31 december 2015. Vorderingen die dateren van voor 1 juli 2013 leiden niet tot een navordering. Voor 2016 schikken wij ons uiteraard naar de intussen vigerende wetgeving.”

Tarieven blijven ongewijzigd

Burgemeester Jan Durnez reageert tevreden. “Het zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hing, is nu weg. Dat betekent dat we nu de bouw van de bijkomende sportinfrastructuur langs de Leopold III-laan en op het Minneplein kunnen financieren. Die vijf miljoen euro is de helft van wat Ieper op jaarbasis ontvangt aan personenbelasting. Het betekent ook dat wij nu ook met een gerust gemoed nieuwe AGB’s kunnen oprichten mocht dat nodig zijn. Want nu hebben we een netjes uitgeschreven regeling van hogerhand, die voor iedereen dezelfde is.”

Tijdens deze legislatuur zullen de tarieven van de tickets sowieso niet verhogen, benadrukt schepen Dominique Dehaene ook nog.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier