Stad Brugge wil nieuwe beurshal en congreszaal zelf uitbaten

Stefan Vankerkhoven

Deze ochtend heeft het Brugs stadsbestuur het licht op groen gezet voor de bouw van een beurs- en congreshal. De ‘best and final offer’ van de beursgenootschap rond de Portugese architect Souto de Moura werd na enkele wijzigingen aanvaard. Kostprijs 40 miljoen euro, voorziene opening begin 2021.

Een vernieuwing aan het definitief ontwerp is de verlaging van de bouwhoogte van 31 naar 25 meter, met herschikking van de verdiepingen. De parking met 125 plaatsen, die niet voor de bezoekers wel voor de gebruikers en de buurt is, krijgt een aparte in- en uitrit. Er komen 250 fietsenstallingen. Het nieuwe gebouw verschuift ten opzicht van de vroegere situatie richting Maagdenstraat, maar blijft op respectabele afstand van de bebouwing. Aan de kant van de Zwijnstraat vormt zich een ontmoetingsplein. De 50 jaar oude beuken blijven behouden.

Drie stoelenprincipe

Beurshal en congresfaciliteiten kunnen zowel samen als los van elkaar gebruikt worden. “De beurshal wordt horzontaal georganiseerd, met obstakelvrije vloer van 4500 m² en een transparant dak steunend op acht massieve betonnen kolommen. De wanden zullen kunnen geopend worden”, aldus Renaat Landuyt.

Stad Brugge wil nieuwe beurshal en congreszaal zelf uitbaten

Het verticale congresgedeelte wordt volgens het driestoelenprincipe opgebouwd. “Maximaal 500 deelnemers aan congressen krijgen elk een zitje in de plenaire zaal, in de vergaderruimtes en in het restaurant op de bovenste verdieping. Dat bevat een terras met zicht op het Brugs dakenspel”, zegt Boudewijn Laloo.

In eigen beheer

Het schepencollege beslist om het beurs- en congregebouw zelf uit te baten. “Er wordt hiervoor een autonoom gemeentebedrijf opgericht. Onze gebouwendienst heeft voldoende ervaring met het beheer van gebouwen. Meeting in Brugge kan instaan voor de congressen en voor de baliefunctie zal er een samenwerking zijn met het Concertgebouw”, legt Boudewijn Laloo uit.

Stad Brugge wil nieuwe beurshal en congreszaal zelf uitbaten

Hoe wordt dit project van 40 miljoen euro gefinancierd ? Boudewijn Laloo : “Het zal de Bruggelingen geen eurocent kosten. Onze toeristentaks brengt sedert 2015 jaarlijks 3,6 miljoen euro op. Tegen 2020 is er dus al een potje van 18 miljoen euro. De resterende 22 miljoen euro worden geleend, maar die lening zal de daarop volgende jaren afbetaald worden met de toeristentaks.

Klaar tegen begin 2021

Stad Brugge wil nieuwe beurshal en congreszaal zelf uitbaten

Burgemeester Renaat Landuyt verwacht dat er begin 2021 al een eerste beurs en congres kan plaatsvinden in het afgewerkt gebouw. Na de zomervakantie wordt de omgevingsvergunning aangevraagd, zodat er halverwege 2019 kan begonnen worden met de bouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier