Staatssecretaris Tommelein (even) vrijwilliger bij Rode Kruis

© BELGA
Redactie KW

Om kennis te maken met het statuut van de vrijwilliger, en een spraakverwarring in een krantenartikel goed te maken, voerde staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD), onder meer bevoegd voor de Bestrijding van Sociale Fraude, een aantal klusjes uit als vrijwilliger bij het Rode Kruis in Gent.

Om zwartwerk bij verenigingen en klussers aan te pakken, is Open VLD voorstander van een systeem dat beperkt bijklussen mogelijk maakt met een minimum aan fiscaliteit en administratie. Na een kranteninterview rond dat thema eind mei, ontstond er enige heisa omdat Tommelein de indruk zou hebben gewekt dat het Rode Kruis vrijwilligers in het zwart betaalt, terwijl die organisatie net met ruim 13.000 onbezoldigde krachten samenwerkt. Het Rode Kruis nodigde Tommelein daarop uit om haar werking van dichtbij te leren kennen en daarop ging de staatssecretaris woensdag in Gent op in.

Nadat hij de erecode van de vrijwilliger tekende, waarin onder meer de onbezoldigde aard van het werk wordt neergeschreven, assisteerde Tommelein een initiatie eerste hulp. Daarna hielp hij maatschappelijk kwetsbare kinderen bij het maken van huiswerk en sloeg een praatje met patiënten in de Zorgbib van het Universitair Ziekenhuis Gent.

“Ik houd een pleidooi om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen in een onduidelijk statuut werken”, zegt Tommelein. “Er zijn vrijwilligers die onbetaald werk verlenen, maar er wordt ook over vrijwilligers gesproken als die vergoed worden, zoals bijvoorbeeld in een sportclub. We moeten de terminologie zuiver houden.” Ten derde vindt de staatssecretaris dat beperkt bijklussen moet kunnen, zoals bijvoorbeeld in de horeca of klusjes in de tuin, zonder zich aan zwartwerk te bezondigen of fraude te plegen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier