Staatssecretaris Bart Tommelein wil modernere wetgeving voor watersporters op zee

© BELGA
Redactie KW

Staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) wil een nieuw evenwicht realiseren tussen vrije sportbeoefening enerzijds en veiligheid op zee anderzijds.

Dat blijkt uit de eerste Staten-Generaal van de Watersporten, die zaterdag plaatsvond in Gent tijdens de Belgian Boat Show. De Staten-Generaal is een initiatief van Bart Tommelein (Open Vld), Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) en West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Tommelein wil een nieuw evenwicht realiseren tussen vrije sportbeoefening enerzijds en veiligheid op zee anderzijds. “Watersporters – zowel recreanten als topsporters – moeten hun hobby ten volle, maar ook veilig kunnen beoefenen. Ik pas voor een systeem van overregulering. Onze wetgeving mag er niet voor zorgen dat de watersporter een bedreigde diersoort wordt in onze Noordzee. Tegelijk zullen we streven naar een responsabilisering en betere sociale controle van de sportclubs.”

Interpretatie

Het aantal incidenten met watersporters op zee bleef tot nu relatief beperkt. Vorig jaar hadden slechts 9 voorvallen op een totaal van 162 betrekking op een surfer of een andere watersporter. Dat is slechts 5 procent van alle incidenten. Dezelfde trend is zichtbaar op langere termijn. De huidige wetgeving is echter vatbaar voor interpretatie. De bevoegdheden zijn bovendien verspreid over het federale, regionale en lokale niveau. Watersportverenigingen en -federaties stellen zich vooral vragen bij de 7 Beaufort-regel en de verplichte uitrusting. Voor nieuwe sporten zoals handpadling is er zelfs geen aangepast regelgevend kader. Bovendien vormt de verplichting om toelating te vragen voor groepsactiviteiten een grote administratieve last.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters: “Op deze Staten-Generaal waren alle betrokkenen bij elkaar om samen te werken aan duidelijke regels en richtlijnen. Uiteraard nemen we ook de ervaring van onze topsporters mee. Want als we merken dat zij hier niet optimaal kunnen trainen, is het onze taak om de wetgeving aan te passen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.”

De sportfederaties kunnen nu voorstellen doen, die in mei/juni moeten uitmonden in een gemeenschappelijk project. Absolute deadline voor een nieuwe wetgeving is eind dit jaar.

(Belga – foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier