Staatssecretaris Bart Tommelein herbekijkt ontwerp terreurdatabank

Bart Tommelein © BELGA
Redactie KW

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) zal het wetsontwerp rond het oprichten van een terreurdatabank herbekijken. Hij reageert daarmee op de kritiek van de Privacycommissie op de wettekst.

“Het spreekt voor zich dat de regering na het advies van de Privacycommissie het wetsontwerp zal herbekijken. We onderzoeken het nu op inhoud, en zullen bepaalde elementen bijsturen waar nodig”, zegt de staatssecretaris. Volgens Tommelein moet er een goed evenwicht gemaakt worden tussen veiligheid en privacy. “Dat is geen zwarte lijn, maar een moeilijke evenwichtsoefening.”

Maar de databank moet er komen. “Er staat nog een aantal vragen open. Wie zal die kunnen inkijken? Hoe lang kunnen we gegevens bewaren? Hoe zullen we belangrijke lijsten bewaren, en misbruik tegengaan? Wie is het aanspreekpunt en wie is de eindverantwoordelijke? We moeten alles goed definiëren. In dit soort zaken is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is niet de bedoeling nog meer hooi, in de vorm van gegevens, op de berg te gooien. Maar deze databank is toch essentieel om onze veiligheid te verzekeren”, aldus Tommelein.

De staatssecretaris benadrukt dat hij er zich goed van bewust is dat de privacyregels ook gelden voor de overheden. “Het zijn niet enkel privé-ondernemers, zoals Facebook, die zich moeten houden aan de regels, maar ook de overheden”, besluit hij. Het ontwerp zal snel na het kerstreces op de regeringstafel komen te liggen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier