Staat CD&V-meerderheid in Damme op springen?

Burgemeester Joachim Coens (CD&V) trad uitzonderlijk ook op als voorzitter van de gemeenteraad. © a-PDV
Redactie KW

Een erg tumultueus verlopen gemeenteraad legde pijnlijk de enorme verdeeldheid in de grote CD&V-meerderheid bloot. Voor het aanduiden van enkele bestuursmandaten waren schorsingen en meerdere stemrondes noodzakelijk.

Het talrijk opgekomen publiek, dat vooral aanwezig was om kennis te maken met het gepresenteerde kerkenplan, zal niet verwacht hebben getuige te worden van zo’n opmerkelijk schouwspel in het Damse stadhuis. Tot aan agendapunt 16 verliep de gemeenteraad volgens het gebruikelijke, nogal gezapige stramien. Al was het wel al opmerkelijk dat de CD&V-fractie om 20 uur, toen de gemeenteraad eigenlijk al moest bezig zijn, nog vlug in spoedberaad bijeenkwam in het belendende zaaltje.

Uitzonderlijke functie voor burgemeester

Naar het agendapunt 16 dus, de aanstelling van een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Vivendo, in opvolging van Marc Mus die vorig jaar ontslag nam als schepen en gemeenteraadslid. Vanuit meerdere goedgeplaatste bronnen vernamen we dat gemeenteraadslid Kelly De Sutter (CD&V) kandidaat was voor dit mandaat en dat ze daarvoor tijdens de fractievergadering de steun kreeg van haar volledige fractie.

Toch stelde burgemeester Joachim Coens (CD&V), die uitzonderlijk ook optrad als voorzitter van de gemeenteraad, plots schepen Rik Strubbe (CD&V) voor als kandidaat voor dit mandaat namens de meerderheid. De uitslag van de stemming deed de wenkbrauwen fronsen: Rik Strubbe behaalde dertien stemmen, Kelly De Sutter vijf stemmen en er was één onthouding of ongeldige stem. Nochtans bleek uit de persnota van de N-VA-fractie dat ze gemeenteraadslid Heidi Verstraete (N-VA) zouden steunen voor dit mandaat.

De zitting werd geschorst zodat de gemeentesecretaris in zijn reglementen kon duiken

Het lijkt er dus op dat de oppositie de opstand binnen de meerderheid, die vlak voor de zitting nog de kop kon worden ingedrukt, heeft aangevoeld en van de gelegenheid gebruikmaakte om die in de verf te zetten door een stem op CD&V-kandidaat Kelly De Sutter. Wie dacht dat hierna de rust zou terugkeren, was eraan voor de moeite. Er moest ook nog gestemd worden voor een mandaat bij de WVI, de West-Vlaamse Intercommunale. Burgemeester Coens liet verstaan dat de meerderheid Frederik Noë (CD&V) voordraagt voor dit mandaat. Opnieuw werd er niet gestemd volgens de verwachtingen en de partijdiscipline. Frederik Noë kreeg acht stemmen, Heidi Verstraete van N-VA kreeg er vier, er was één ongeldig/onthouding en opmerkelijk genoeg kreeg CD&V-schepen Christoph De Sutter, die niet eens aanwezig was op de zitting, zes stemmen. Gevolg van die uitslag was dus dat geen enkele kandidaat een meerderheid van de stemmen behaalde.

Nieuwe stemronde biedt geen soelaas

Burgemeester Coens stelde voor om een nieuwe stemronde te organiseren tussen de twee kandidaten met de hoogste score, schepen De Sutter en raadslid Noë dus. Ook die nieuwe stemronde bleek geen soelaas te bieden: negen stemmen voor De Sutter, negen voor Noë en één onthouding/ongeldig. De zitting werd geschorst zodat de gemeentesecretaris in zijn reglementen kon duiken om te zien wat er moet gebeuren bij een staking van stemmen.

Het antwoord bleek even simpel als opmerkelijk: bij een gelijk aantal stemmen gaat het mandaat naar het jongste gemeenteraadslid, in dit geval Frederik Noë. CD&V Damme heeft op zo’n acht maanden voor de verkiezingen dus nog heel wat werk om de eenheid in haar rangen te herstellen.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier