Spook van onbestuurbaarheid duikt weer op in Staden

Koen Demonie. © Joke Couvreur
Redactie KW

Net één jaar nadat hij zijn kat had gestuurd naar de begrotingszitting en daardoor de meerderheid in een crisis stortte, heeft Koen Demonie (N-VA) dit jaar opnieuw voor vuurwerk gezorgd : hij was er wel, maar onthield zich bij de stemming. Daardoor is het budget 2016 van Staden niet goedgekeurd, en begint de msierie opnieuw.

Vorig jaar bleef meerderheidsraadslid Koen Demonie (N-VA) afwezig op de gemeenteraad waarop het budget 2015 gestemd werd. Daardoor had de coalitie van Open VLD, N-VA en SP.A geen meerderheid meer. Die drie partijen hebben samen 11 zetels en oppositiepartij CD&V 10. Koen Demonie kwam toen niet opdagen op de raad omdat er volgens hem binnen de meerderheid niet naar hem geluisterd werd . Ook het feit dat Demonie het op één na hoogste stemmenaantal haalde op de N-VA-lijst en hij toch geen schepen werd,speelde een rol. Gisteren kwam Koen Demonie wél opdagen op de raad, maar hij onthield zich bij de stemming over zowel het budget 2016 als de aanpassing aan het strategisch meerjarenplan 2014-2021. Oppositiepartij CD&V stemde tegen, terwijl de rest van de meerderheid voor stemde. Dat leverde meteen een status-quo in stemmenaantal op waardoor het budget niet goedgekeurd raakt en de gemeente opnieuw op onbestuurbaarheid afstevent.

“Geen toenadering”

“Het afgelopen jaar schoof ik binnen de coalitie diverse punten naar voren”, legt Koen Demonie uit, “Ik werd nooit gehoord. Op zijn minst had ik toenadering verwacht. Er werd nooit overlegd met mij. Loyauteit bestaat voor sommige schepenen alleen uit hen blindelings volgen.”

Koen Demonie stelt onder andere niet akkoord te kunnen gaan met het weren van verkeer uit de dorpskernen. Dat komt volgens hem de handel en handelaars niet ten goede. Hij zegt ook tegen het plaatsen van bomen te zijn waar dit niet nodig is. De bomen zijn volgens hem gevaarlijk bij ongevallen. Daarnaast werd er volgens Koen Demonie ook geen budget voorzien voor het aanpakken van de kauwen- en kraaienplaag waar de landbouw mee te kampen heeft.

Zelfs een schorsing van een half uur van de raad met overleg tussen meerderheid en oppositie, maar zonder Koen Demonie, bracht geen soelaas. Het budget 2016 werd niet goedgekeurd. Het wordt nu afwachten of Koen Demonie net als vorig jaar alsnog inbindt. Die kans lijkt dit keer evenwel heel miniem… (BCH)

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 1 januari 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier