SP.A zal stemming over collegesite uitlokken op Tieltse gemeenteraad

Jos Remaut

SP.A, die deel uitmaakt van de bestuurscoalitie in Tielt, kant zich tegen het grootse bouwproject voor de invulling van de collegesite. In een toegevoegd punt zal Vic Verbrugge op de gemeenteraad van donderdag vragen om het recente gunningsbesluit van het schepencollege niet te ondertekenen en niet uit te voeren.

Toch wel een beetje een rare kronkel : een meerderheidspartij die zich niet kan vinden in een besluit van een schepencollege waar ze zelf deel van uitmaakt. Maar het kán natuurlijk : na al herhaaldelijk te hebben tegengesputterd, moest SP.A zich vorige week dinsdag uiteindelijk toch neerleggen bij de stemming binnen het schepencollege, waar ze in de minderheid was. Frustratie alom, en het duurde dan ook amper een paar dagen eer die haar weg vond naar het grote publiek via een Facebookbericht van schepen Guido Mehuys.

Met de hele situatie zit de Tieltse SP.A behoorlijk in de maag, want het lijkt nu wel alsof ze stokken in de wielen steekt van haar eigen coalitie. Maar anderzijds vindt de partij het totaal verkeerd dat de beslissing over een project met zo’n reusachtige impact enkel bij het schepencollege zou liggen.

“Het protocolakkoord bevat verbintenissen (onder meer over het verwerven van gronden en gebouwen) die niet in het door de gemeenteraad goedgekeurde bestek zijn voorzien of die afwijken van dit bestek”, zegt Vic Verbrugge. “Met deze gunning gaat het schepencollege dan ook verbintenissen aan die tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoren. Verbintenissen die aanleiding kunnen geven tot schadeclaims als ze niet worden waargemaakt. Bevoegdheidsschendingen in een dossier van meer dan 70 miljoen euro zijn niet te verantwoorden. Het schepencollege kan geen verbintenissen en engagementen aangaan waarvan de vervulling afhankelijk is van nog te nemen gemeenteraadsbeslissingen.”

SP.A wil dan ook dat de gemeenteraad zijn goedkeuring geeft om het protocolakkoord met de THV Kortrijkstraat niét te ondertekenen. En vraagt ook dat het integrale dossier onverwijld wordt bezorgd aan alle gemeenteraadsleden. Later moeten die plannen dan door de stadsadministratie aan de gemeenteraad worden toegelicht, waarbij de financieel beheerder van de stad het financiële luik uiteenzet.

Indien ook de oppositie dat wil, dan is er op de raad allicht een meerderheid voor dit punt, al moet dan nog bewezen kunnen worden dat de gemeenteraad effectief de bevoegdheid heeft om die beslissing van het schepencollege ongedaan te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier