Sp.a-voorzitter: “Niet akkoord met mandatenregel? Vertrek maar.”

De sp.a blies zaterdag verzamelen in Brugge op hun 'Samen maken we Morgen'-congres. © BELGA
Redactie KW

Sp.a-mandatarissen mogen voortaan maximaal 6.600 euro netto per maand verdienen. Vanaf 2019 daalt dat bedrag tot hoogstens 6.200 euro. Bovendien mogen ze naast hun hoofdmandaat nog slechts drie bijkomende mandaten bekleden. “Als je dit niet oké vindt, dan vertrek je best”, verklaarde partijvoorzitter John Crombez zaterdag op een sp.a-congres in Brugge.

De partijleden bogen zich zaterdagmorgen over nieuwe deontologische regels voor de socialistische mandatarissen. Het thema is brandend actueel, na de deining over politici die riante vergoedingen opstreken door een zitje in allerlei raden. Ook sp.a bleef daarbij niet buiten schot. De leden keurden het voorstel goed om het maximale inkomen voor mandatarissen op 6.600 euro netto te plafonneren. Binnen twee jaar gaat daar nog eens 400 euro af. Dat plafond zou nu een impact hebben op een veertigtal mandatarissen. Het voorstel van Jongsocialisten om een maximum van 5.600 euro netto op te leggen, werd op het congres weggestemd.

Mandaten gelimiteerd

Bij sp.a geldt al langer een cumulverbod tussen de functie van burgemeester of schepen en een mandaat als parlementslid. Voortaan komt daar een limiet van drie kleinere mandaten bovenop het hoofdmandaat bij. Bovendien moeten de socialistische mandatarissen volledige transparantie aan de dag leggen over hoeveel ze waar en wanneer verdienen.

Tijdens zijn aansluitende speech sprak voorzitter Crombez duidelijke taal. “Na vandaag kan niemand nog zeggen: ik wist het niet. Als je dit niet oké vindt, dan vertrek je best. Als je een constructie gebruikt om je loon te ontvangen, dan is daar de deur. Als je in de politiek zit voor het geld, dan heb je bij sp.a niks te zoeken”, luidde het onder luid applaus uit de zaal.

Met de maatregelen wil Crombez “een dikke streep” onder het verleden trekken, maar ook duidelijkheid scheppen voor de toekomst. Hij vroeg zich luidop af hoe je aan een hardwerkende moeder kan uitleggen dat een politicus vijftien bijbaantjes heeft, of aan een arbeider die aan het einde van de maand de eindjes moeilijk aan mekaar kan knopen dat het ruime salaris van een parlementair niet volstaat. “Als van iedereen een inspanning wordt gevraagd, hoe kan het dan dat een politicus een vergoeding krijgt voor een vergadering die er nooit is geweest? Dit valt niet uit te leggen. En dit willen we ook niet meer moeten uitleggen”, luidde het.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier