Sp.a-voorzitter John Crombez: “Ik zal mijn engagement in West-Vlaanderen niet kunnen laten”

Foto RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Oostendenaar John Crombez is verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter van sp.a.

Na een spannende tweestrijd met Bruno Tobback kijkt Crombez met veel zin vooruit naar de toekomst. Het nieuws lekte gisteren al uit, maar wat verwacht werd, is ook uitgekomen: John Crombez is de nieuwe partijvoorzitter van sp.a. Met zo’n 77% van de stemmen haalde hij het overtuigend van afscheid nemend voorzitter Bruno Tobback.

Aan wat denk je dat je deze uitslag te danken hebt?

“Ik denk dat een aantal factoren meespelen. Veel mensen hebben zich gevonden in het project van mezelf en running mate Stephanie Van Houtven. En voor mij persoonlijk denk ik dat het ook veel verschil maakte dat ik zes jaar lang voorzitter was in West-Vlaanderen, en aan de slag was als staatssecretaris voor Fraudebestrijding.”

Welke uitdagingen zie je voor de partij?

“We moeten dichter bij de mensen staan, en onze boodschap moet sterker. Wat de verwachtingen zijn voor de verkiezingen in 2018? Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat veel mensen heimwee hebben naar tien, twaalf jaar geleden toen de partij zo’n 20% haalde. Natuurlijk zouden we heel blij zijn met zo’n resultaat, maar dat is moeilijk te zeggen. We zien wel.”

Blijft er, nu je veel tijd zal doorbrengen aan de Brusselse Grasmarkt, nog tijd over voor je lokale projecten?

“Natuurlijk. Ik heb altijd veel tijd doorgebracht in West-Vlaanderen, en zal dat nu zeker niet minderen. Ik zal het gewoon niet kunnen laten. Het spreekt voor zich dat ik nu ook in andere provincies aanwezig zal zijn, maar ik zal mij volop blijven inzetten voor West-Vlaanderen.”

Wat staat er de komende weken op het programma?

“Morgen heb ik al heel wat verplichtingen. Maandag komt dan het nieuw verkozen partijbureau samen. In die eerste dagen zal ik vooral veel mensen ontmoeten. Daarnaast blijf ik nog een aantal dagen in het parlement zetelen, dus die verplichtingen kom ik ook nog na.”

Waarom zal je je functie als fractieleider in het Vlaams Parlement opzeggen?

“Omdat ik me volop wil inzetten als voorzitter. Ik hoop dit zo snel mogelijk te doen. Van zodra het mogelijk is dus.”

Zal het moeilijk zijn om je drukke agenda te combineren met je privéleven?

“Natuurlijk. Maar dat was de voorbije jaren ook al zo. Het komt er op aan zo goed mogelijk te plannen, ook je gezinsleven. Maar dat zal wel geen probleem zijn, want mijn dochter zal een plekje in mijn agenda opeisen.”

Ga je de overwinning vieren?

“Ik heb morgen al heet wat verplichtingen, dus uitgebreid vieren zal moeilijk worden. Ik kom wel samen met een aantal vrienden, maar het zal rustig blijven.”

(Gillian Lowyck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier