SP.A Tielt: “Geen meerderheid voor ontwerp collegesite”

Een van de maquettes uit het wedstrijdontwerp, met zicht op de Kortrijkstraat. © Repro LVA
Redactie KW

De bestuursmeerderheid is verdeeld over de ontwikkeling van de collegesite. Aan de ene kant staan N-VA&Open VLD en Iedereen Tielt, aan de andere kant SP.A-Groen. Oftewel 4 (Els De Rammelaere, Veerle Vervaeke, Grietje Goossens en Pascale Baert) tegen 3 (Simon Bekaert, Guido Mehuys en Robben Huyghelier). De SP.A-fractie stemde in het college vorige week tegen een voorakkoord. “We worden sinds een jaar buiten alle besprekingen gezet”, zegt schepen Simon Bekaert.

Op het college van burgemeester en schepenen van vorige week kwam het dossier van de ontwikkeling van de collegesite nogmaals op de tafel. De aanwezigen kregen een update van de onderhandelingen tussen een delegatie van het stadsbestuur en THV Kortrijkstraat, een samenwerking tussen VT (Van Tornhaut) Invest en Vlaemynck Invest. Dat is de bevoorrechte partner van het stadsbestuur voor de ontwikkeling van de collegesite.

Vorige week lagen onder meer een aantal financiële constructies ter goedkeuring voor. De SP.A-fractie stemde tegen. Het voorakkoord werd goedgekeurd door N-VA&Open VLD en Iedereen Tielt. “Iedereen wil dat de collegesite vorm krijgt, maar niet op deze manier“, zegt schepen Simon Bekaert, in naam van de SP.A-fractie, die deel uitmaakt van de meerderheid. “Het project van de Tijdelijke Handelsvennootschap (THV) heeft zoals het op vandaag bestaat te weinig respect voor de identiteit en het karakter van onze stad.”

Toren met 7 bouwlagen

“De enkele 3D-promotiebeelden die vorig jaar werden vrijgegeven geven een vertekend beeld. Er wordt meer dan 8.000 vierkante meter commerciële- en magazijnoppervlakte gebouwd, maar er is geen enkele uitbreiding van het stadspark. Er wordt een appartementstoren van 7,5 bouwlagen voor de happy few gebouwd, die boven de historische Patersdreef uit torent. Er wordt een ondergrondse supermarkt gebouwd op nog geen 50 meter van De Weerdt en Delhaize.”

“De Ieperstraat wordt gedegradeerd tot een magazijnachterkant. Het project is een grootschalige shoppingmall die er niet op gericht is om de Kortrijkstraat zelf te doen herleven, enkel om Uplace een monopoliepositie te bezorgen. Er zijn ernstige vragen bij de leefbaarheid en de mobiliteit in het stadscentrum. Onze opmerkingen daarover zijn binnen het bestuur en bij de THV al meer dan een jaar bekend.”

Simon Bekaert:
Simon Bekaert: “Het project heeft te weinig respect voor de identiteit en het karakter van de stad.”© Foto a-RN

“Het kartel N-VA&Open VLD en hun afscheurlijst Iedereen Tielt hebben vorige week inderdaad een constructie van voorakkoorden tussen het stadsbestuur en de projectontwikkelaar geagendeerd en goedgekeurd. We hebben met de SP.A-fractie tegen die constructie gestemd en met gegronde redenen”, zegt Simon Bekaert, die de drie voornaamste redenen opsomt. “Ten eerste zijn er de inhoudelijke bezwaren op het project. Alle besprekingen die sinds mei 2017 zijn gevoerd tussen stadsbestuur en de THV zijn politiek gebaseerd op een drijfzandminderheid van 7 gemeenteraadsleden op 25. Als men weigert de plannen bij te sturen en weigert de plannen eerst ten gronde af te toetsen bij de eigen bevolking en de vertegenwoordigers in de gemeenteraad en in de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, zal het project zonder meerderheid blijven.”

Budgetwijziging

“Ten tweede is het niet verstandig om als stadsbestuur jezelf in een situatie van precontractuele aansprakelijkheid te wringen, nog voor de PPS-procedure is afgerond. Ten derde blijkt dat er voor dit voorakkoord een budgetwijziging nodig is waarbij er nog maar eens 1,1 miljoen euro extra moet worden gevonden in de stadsbegroting. Dat is geen bevoegdheid van het schepencollege, maar van de gemeenteraad. Financieel worden we in dit dossier al een half jaar aan het lijntje gehouden: in september 2017 beweerden het kartel N-VA&Open VLD en Iedereen Tielt nog dat het project voor de stad budgetneutraal was, in november 2017 moest plots 3 miljoen euro worden ingeschreven in de stadsbegroting.”

1,1 miljoen gezocht

“Vorige week bleek op het schepencollege dat er in functie van af te sluiten voorakkoorden met de tijdelijke handelsvereniging er nog eens 1,1 miljoen euro zal moeten gezocht worden. Dat is niet eens voorzien in de begroting die nog maar twee maanden geleden in de gemeenteraad werd goedgekeurd. Dat geld kunnen we beter eerst aan de uitbreiding van onze academies besteden“, zegt SP.A’er Simon Bekaert. (LVA)

Burgemeester Els De Rammelaere: “Waarom bleef er maar één SP.A’er bij de stemming?”

Dat N-VA&Open VLD en Iedereen Tielt de keuze voor THV als voorkeurbieder zowel koppelde aan het definitief aanvaarden van hun wedstrijdontwerp als tegelijk aan het masterplan én de bouwaanvraag, zinde SP.A in mei 2017 al niet. In dat college onthield SP.A zich en was de fractie ook niet bij de voorstelling waarop de voorkeurbieder bekend werd gemaakt. SP.A-fractieleider Vic Verbrugge liet bij de goedkeuring van het budget 2018 al een kritisch geluid horen. Dat SP.A in het college vorige week tegen een voorakkoord stemde, doet bij de coalitiepartners de wenkbrauwen fronsen. “Men had toch het bestek goedgekeurd“, reageert burgemeester Els De Rammelaere (N-VA&Open VLD), die betreurt dat informatie uit het college wordt gelekt. “Als het dossier zo belangrijk is, waarom bleef dan maar één SP.A-schepen zitten? Simon Bekaert was vroeger lid van de jury. Hij maakte alles vanop de eerste rij mee.”

Vanaf september 2017 werd Open VLD-schepen Veerle Vervaeke vanuit het college wel als enige gemandateerd om te onderhandelen. “Ik wacht trouwens nog op een antwoord van SP.A met betrekking tot een voorstel om de academies op de collegesite te voorzien”, zegt burgemeester Els De Rammelaere.

“Het bestek van meer dan drie jaar geleden was ontzettend flou en liet alles en niets toe, dat zegt dus niets”, reageert Simon Bekaert. “De jury had zware kritiek op het project en wij hebben onze opmerkingen intern ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Eén schepen? Neen, alle drie de schepenen zijn tegen dat voorakkoord. Het is de burgemeester die zelf het schepencollege rekt van 13.30 tot 18 uur ‘s avonds om dan helemaal op het einde het punt collegesite te behandelen en een stemming te organiseren. Eén schepen had intussen andere verplichtingen. Ik betreur dat de burgemeester dit dossier nu tracht op mijn persoon toe te spitsen, dat is een zwaktebod. Zo werken wij niet en daarop zullen we dan ook niet reageren. Nu plots weer de uitbreiding van de academies aan de collegesite koppelen, terwijl we aan het onderhandelen zijn met Verstraete Constructo om de academies alsnog langs het Maczekplein zelf te kunnen uitbreiden, slaat nergens op.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier