SP.A krijgt in Meulebeke een nieuwe naam: ZorgSaam

Christophe Vandenberghe en Rik Priem. © Foto Luc
Redactie KW

De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verloopt in Meulebeke op zijn minst opzienbarend. En nu SP.A komt naar voren met een nieuwe naam: ZorgSaam.

Traditionele partijen veranderen van gedaante en proberen met een nieuw logo en een welluidende naam de kiezers zoveel mogelijk voor zich te winnen. Zo transformeerden de CD&V en de partij VRIJ in de Lijst van de Burgemeester. Nu ook SP.A verandert naar ZorgSaam blijven enkel de Vlaams-nationalisten onder de noemer N-VA doorgaan in de Berengemeente.

De traditionele partijpolitiek heeft in onze gemeente blijkbaar afgedaan“, legt Rik Priem, lijsttrekker van de Meulebeekse SP.A in 2012, uit. “Men beseft dat gemeentepolitiek totaal anders is dan de politiek die op federaal of nationaal niveau gevoerd wordt. Mensen met ideeën willen partijgrenzen overschrijden en zorgen voor het welzijn van de medeburgers. Zo hadden wij in het verleden, en dat is nog niet zo heel lang geleden, gesprekken met leden van de partij VRIJ om samen te werken bij de volgende verkiezingen. Plots bleken er te grote verschillen te zijn en kozen ze voor een andere koers, voor de meerderheidspartij die ze gedurende twaalf jaar ‘bekampt’ hebben.”

Luisterend oor

De betrachting van de partij is duidelijk. “Wij willen mensen bij ons die een luisterend oor hebben voor de stem van de burger, mensen die samen in overleg naar oplossingen zoeken, mensen die weten hoe kostbaar alles is en die dus kiezen voor zorgzaamheid. Daar ligt het fundament voor onze nieuwe naam ZorgSaam.”

Zorgzaam betekent in eerste instantie samen zorgen voor de mens, voor onze leefomgeving, voor de natuur. Het is eveneens voortdurend denken dat het geld dat de gemeente uitgeeft voor een groot deel afkomstig is van de belastingsbetaler. Zorgzaam zijn betekent eveneens dat er niemand achter blijft, dat iedereen gelijkwaardig is en zich gerespecteerd voelt. Zorgzaam zijn houdt ook in dat iedereen samen verantwoordelijkheid opneemt en zich verantwoordelijk voelt, dat er geluisterd wordt, dat er voldoende informatie doorgespeeld wordt en dat er dan pas beslissingen vallen.”

“Onze lijst is op één vrouwelijke kandidaat na volledig. Die maken we straks bekend, maar ik wil alvast nu een nieuwkomer in het daglicht stellen: Christophe Vandenberghe.”

Inspraak is de basis

Christophe Vandenberghe (49) is getrouwd met Conny Kerkhove en papa van Glen en Kim. Hij is beroepshalve bouwvakker en erg geëngageerd in de vakbeweging. “Ik verdedig de belangen van onze mensen in zowat alle bestuurstakken van het ACV, afdeling Bouw“, aldus Christophe. “Vanuit Bewegen.net werd mij gevraagd om me kandidaat te stellen op de Lijst van de Burgemeester, dat was in maart of april laatstleden. Op de eerste vergadering kregen we te horen dat er zou samengewerkt worden met de mensen van VRIJ. Voor veel aanwezige kandidaten was dat een complete verrassing. Kijk, ik vind samen beslissen een absolute noodzaak. Het is een hoeksteen van ons democratisch leefpatroon, inspraak is de basis van alles. Om die reden ben ik nu ingegaan op de vraag van ZorgSaam en ben ik bereid me volop te engageren.” (LB)