Sp.a doet vier voorstellen voor minder plastic in Kortrijk

© Belga
Redactie KW

Zaterdag vonden over het hele land acties plaats in het kader van Plastic Attack, een burgerinitiatief als protest tegen plastic verpakkingen en de negatieve impact hiervan op het leefmilieu. Sp.a doet vier concrete voorstellen in haar programma om ook in Kortrijk de plasticberg in te perken.

In Kortrijk wordt er gemiddeld meer dan 7 miljoen plastic zakjes per jaar verbruikt of 98 zakjes per persoon per jaar. Meer dan 90% van die zakjes wordt maar één keer gebruikt. De gemiddelde gebruiksduur van een wegwerpzakje is 20 minuten, waarna het honderden jaren duurt vooraleer dit zakje is afgebroken. De meerderheid wordt niet gerecycleerd en komt terecht op het stort, langs de weg of in onze waterlopen en oceanen. Op deze manier komen plastics en microplastics in het leefmilieu en zelfs in onze voedselketen terecht.

Sp.a Kortrijk neemt volgende voorstellen in haar programma op:

1. Gratis herbruikbare zak van de stad

De stad Kortrijk ontwikkelt en verspreidt een gratis herbruikbare zak voor haar inwoners. De zak moet bestaan uit duurzame, recycleerbare materialen. We maken er een mooi exemplaar van in samenwerking met de Kunstacademie. Het moet een aantrekkelijk en functioneel hebbeding worden.

2. Premie voor plasticvrije handelszaken

De stad begeleidt en ondersteunt lokale handelaars bij het uitwerken van alternatieven voor plastic verpakkingen. We werken een premie uit voor handelszaken die wegwerpplastic volledig bannen, om zo de kost van de overstap te helpen financieren. Het budget hiervoor winnen we op termijn terug doordat de kost voor afvalverwerking daalt.

3. Bonus voor plasticvrije klanten

We werken een regeling uit waardoor klanten die geen plasticzakken gebruiken, beloond worden met extra Joyn-punten.

4. Proefproject op de Maandagmarkt

We starten met een proefproject op de Maandagmarkt in samenwerking met de marktkramers. Op de markt worden immers relatief veel zakjes per bezoeker uitgedeeld. We kunnen leren uit recente ervaringen in onder meer Sint-Gillis, waar plastic wegwerpzakjes stapsgewijs worden verbannen op de lokale markten.

Het is perfect mogelijk om plastic zakjes voor éénmalig gebruik te vervangen door duurzamere alternatieven zoals herbruikbare textielzakken, netjes, potjes en papieren zakjes. In afwachting van een mogelijk verbod in Vlaanderen, wil Sp.a in Kortrijk alternatieven stimuleren en goede voorbeelden uitdragen en belonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier