Sofie Defever (N-VA) met deurwaarder naar OCMW Oostende

Redactie KW

Deze week stapte OCMW-raadslid Sofie Defever (N-VA) samen met een deurwaarder naar het OCMW om inzage te eisen in documenten en om kopieën op te vragen van dossiers.

OCMW-raadslid Sofie Defever (N-VA): “Ik vraag al sedert eind 2013 een kopie van het vademecum met richtlijnen voor de sociale dienst. Met die handleiding kan ik beter volgen als we in het speciale comité steun moeten toekennen aan OCMW-cliënten. Het vademecum dient immers als basis voor beslissingen. Het lijkt me logisch dat we dus ook inzage hebben in de handleiding. We kunnen vanuit de oppositie dan ook suggesties doen voor verbeteringen aan de werkwijze. Maar ik krijg het document niet en dat stoort me. Maar men houdt me al 6 maanden aan het lijntje”, zegt Sofie Defever. Op de OCMW-raad van deze week werd het ontslag besproken van twee perrsoneelsleden. “Het was geen eenvoudig dossier en ik wilde me het dossier grondig doornemen en een kopie meenemen. Ik kreeg echter enkel inzage. Terwijl volgens het huishoudelijk reglement van het OCMW ik ook recht heb op een kopie van alle dossiers, met uitzondering van de dossiers van OCMW-cliënten. Dat laatste lijkt me logisch, maar het reglement geldt niet voor personeelsdossiers. En zeker niet als het gaat om ontslagen. Ik wil eigenlijk alleen mijn job als raadslid goed doen. De info uit de dossiers zou ik behandelen met respect voor de privacy”, countert Defever de argumenten.

Deurwaarder

“Uiteindelijk heb ik met een deurwaarder de documenten geëist maar niet gekregen. Dat verslag maak ik nu over aan de provincie want mijn rechten als raadslid zijn hier geschonden. De secretaris moet vooral de regels die vandaag in het Oostendse OCMW gelden, respecteren”, zegt Defever. Het deurwaardersbezoek maakte een sterke indruk op OCMW-secretaris Guy-Paul Libin: “Het is ‘du jamais vu’ en zet de werking tussen administratie en raadsleden onder druk. De personeelsdossiers kon het raadslid wel inzien, maar een kopie geven we niet. Dat gebeurt ook niet in andere gemeenten en ook de overkoepelende Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten adviseert dat er geen afschriften gegeven worden van zaken die de persoonlijke levenssfeer raken. Het vademecum is geen openbaar bestuursdocument. We kunnen het niet ter beschikking stellen maar namen eerder al een beslissing om bepaalde richtlijnen aan maatschappelijk werkers, wel aan raadsleden te bezorgen. Er is bij ons een absoluut inzagerecht, maar dat heeft grenzen. Ik was zeer verwonderd om hier plots een deurwaarder te zien voor deze zaak.”

Grens overschreden

OCMW-voorzitter Vanessa Vens (sp.a) staat achter het standpunt van secretaris Libin. “Het vademecum is eigenlijk een reeks werkdocumenten die voortdurend aangepast worden. Er is geen boek, dus kunnen we het ook niet geven. Inzake de personeelsdossiers moeten we zeer voorzichtig zijn. Zelfs de vakbond kan een personeelsdossier pas inkijken na toestemming van het personeelslid. Als we de kopies toch ter beschikking stellen aan raadsleden, dan kunnen ze overal belanden. Kijken kan, kopiëren niet. Ik sta achter de secretaris. Maar nooit eerder kwam een raadslid met een deurwaarder om gegevens op te vragen. Het personeel is geschrokken door de actie. Hier werd een grens overschreden.”

(efoo/foto efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier