Sociale huisvesting : Björn Anseeuw wil één register per gemeente

Redactie KW

Op vandaag zijn in heel wat gemeenten diverse sociale huisvestingsmaatschappijen actief en moeten kandidaten zich dus op meerdere wachtlijsten inschrijven. Björn Anseeuw (N-VA) vindt dit veel te omslachtig.

In het Vlaams Parlement stelde hij hierover dan ook een vraag aan Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Parallelle wachtlijsten betekenen niet alleen zwaardere last voor de aanvrager, de dubbele tellingen zorgen ook voor een minder zuiver beeld op de reële omvang van het volume aanvragen, zo meent Anseeuw.

Minister Homans kon hem daar best in volgen. “Uw bekommernis is terecht. Het is overbodig werk dat men zich bij verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen moet inschrijven op de wachtlijsten. Dat nemen we mee in de ronde van de visitatiecommissies. Er bestaan al goede praktijken in diverse gemeenten waar er één centraal inschrijvingsregister bestaat of waar men er naar streeft. In Antwerpen zijn ze daarin al heel ver gevorderd.”

“Fusies niet noodzakelijk”

Dit vindt minister Homans alvast een beter scenario dan ernaar te streven dat er maar één sociale huisvestingsmaatschappij meer actief zou zijn per gemeente en er dus eventueel fusies zouden komen. Een denkpiste die haast automatisch opduikt nu de minister enige tijd geleden het volume van 1.000 woningen had vooropgesteld als minimumnorm die moet worden gehaald tegen 1 januari 2019. “Men kan die norm ook halen door meer woningen aan te bieden, en we zullen ook niet vanaf dag één blind gaan sanctioneren voor wie de norm dan nog net niet haalt maar wel vooruitzichten heeft.”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier