Smakelijk werelderfgoed niet welkom op wereldtentoonstelling wegens ‘te politiek geladen’

Redactie KW

Chocolatier Jeroen Bailleul van chocolaterie Van Nevel uit Diksmuide, maakte op de wereldtentoonstelling in Milaan een IJzertoren in chocolade met de tekst ‘Groeten uit Diksmuide’ in het Italiaans.

Een van de opdrachten die de chocolatier kreeg, was het maken van een speciaal chocoladestuk ‘dat iets over de eigen streek vertelt’.

Als Diksmuideling lag de keuze voor de hand: Jeroen zou zijn stad en het Museum aan de IJzer in de kijker zetten. Dat viel echter niet in goede aarde: een paar bezoekers vonden de IJzertoren in chocolade te politiek geladen en legden anoniem klacht neer.

Een grote teleurstelling voor Jeroen die enkel beoogde zijn stad en het museum wereldwijde aandacht te geven. “De manager zat erg verveeld met de hele situatie en dan heb ik in samenspraak met hem ook beslist om het stuk niet tentoon te stellen gewoon om nog verdere klachten te voorkomen”, aldus Jeroen. “Jammer, de hele namiddag had ik aan het stuk gewerkt onder het oog van de bezoekers en niemand had ook maar enig bezwaar geuit. Omwille van de lieve vrede heb ik het stuk dan maar weggenomen, het is niet de bedoeling dat er getouwtrek ontstaat rond een chocoladestuk van de IJzertoren die net symbool staat voor de vrede. De chocolade is inmiddels al hersmolten, maar een nieuw stuk maken zie ik niet direct zitten.”

Het is een schande dat een monument van het Unesco Werelderfgoed in de vuilnisbak wordt gegooid door de onwetendheid van enkelen

Dirk Demeurie, directeur van het Museum aan de IJzer staat versteld. “Dat zoiets in 2015 kan. We zijn internationaal genomineerd als museum van het jaar, het museum is een monument dat op de lijst van Werelderfgoed staat, het getuigt van verschrikkelijk veel onkunde van diegenen die de IJzertoren lieten verwijderen” ergert Dirk zich. “Blijkbaar zijn die mensen vele tientallen jaren blijven stilstaan en is er in een klein hoekje het idee dat de IJzertoren voor extreem rechts staat, wat helemaal niet zo is. We hebben in het verleden al vaak met vele internationale groepen samengewerkt en ook met verschillende groepen uit alle landsgedeelten en we zullen dit ook blijven doen. Het is ronduit een schande dat een monument dat op de lijst van het Unesco Werelderfgoed staat in de vuilnisbak wordt gegooid door de onwetendheid van enkelen. Dit is een kaakslag zowel voor stad Diksmuide als voor de IJzertoren. Vrijdag nog speechte Dhr. Paul Breyne, federaal Commissaris-generaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, misschien moeten die mensen die klacht indienden eens naar hem komen luisteren, ze zouden heel wat kunnen bijleren. Ik nodig hen die klacht indienden uit een bezoek aan het museum te brengen en te kijken waarvoor wij echt staan. Na hun bezoek krijgen ze van mij als aandenken een kleine IJzertoren in chocolade mee.”

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier