Sluiting vredegerecht Harelbeke levert jaarlijks 45.500 euro op

29/05/17 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:10

Begin maart maakte minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bekend dat 34 vredegerechten, waaronder drie West-Vlaamse - in Diksmuide, Harelbeke en Wervik - moeten sluiten. Maar hoeveel leveren die sluitingen de overheid op?

Sluiting vredegerecht Harelbeke levert jaarlijks 45.500 euro op

© Google StreetView

De bedoeling van de sluiting is om middelen en personeel beter te kunnen inzetten en om te besparen op vlak van huur, onderhoud en facturen van nutsaansluitingen. Het Poperings Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) vroeg in een parlementaire vraag aan minister Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, hoeveel die sluitingen opbrengen. "De besparing gebeurt zowel op het niveau van de Regie der Gebouwen als bij de FOD Justitie. Minister Jambon verwijst in zijn antwoord uitsluitend naar de besparingen op het niveau van de Regie, waarvoor hij bevoegd is", geeft Lahaye-Battheu aan. "Een timing voor de sluiting is er nog niet. In april sprak de Regie hierover wel al met de FOD Justitie, door wie de timing hoofdzakelijk zal worden bepaald.

Huurcontracten

Het gebouw waarin het vredegerecht van Diksmuide is gehuisvest, is eigendom van de staat en zal verkocht worden na de sluiting. Zo vervallen dan de onderhouds- en investeringskosten. Er is wel nog geen raming voor de verkoop van het gebouw bekend. Het vredegerecht van Harelbeke is ondergebracht in een gebouw dat wordt gehuurd. Het huurcontract is elk jaar opzegbaar en de vooropzeg bedraagt zes maanden. De opzeg zal gebeuren in overleg met de FOD Justitie en afgestemd worden op de timing van de sluiting van het vredegerecht. Op jaarbasis zal er ongeveer 40.000 euro huur en 5.500 euro onroerende voorheffing bespaard worden. Wervik ten slotte is gehuisvest in het administratief centrum van de stad. De lokalen worden gehuurd. Het huurcontract met de stad Wervik werd in 2014 afgesloten voor 18 jaar en loopt dus tot 2032. Er is geen tussentijdse opzeg voorzien, waardoor er op de goodwill van de stad moet worden gerekend om het huurcontract vervroegd te verbreken. Enkel dan zal er een besparing kunnen worden gegenereerd. Gesprekken hieromtrent zijn evenwel nog niet opgestart.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!