Sint-Pietersstraat in Izegem krijgt camerabewaking

© (Foto VADU)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het verkeersvrije Sint-Pietersstraatje krijgt binnenkort camerabewaking. De straat aan de Sint-Tillokerk bruist al een hele tijd van de horeca-activiteiten.

Het kleine straatje is een nieuwe aantrekkingspool voor jong en oud die lekker wil eten of een glas wil drinken. Om de veiligheid in de uitgaansbuurt nog beter te verzekeren, komen er – na overleg met de horecazaken – in en rond het straatje vijf nieuwe bewakingscamera’s. De stad investeert daartoe 35.000 euro.

Burgemeester Bert Maertens (N-VA): “Het is schitterend dat het Sint-Pietersstraatje leeft en heel wat mensen aantrekt. Maar we weten ook dat een uitgaansbuurt helaas onvermijdelijk gepaard gaat met af en toe overlast en een groeiende kans op vandalisme, fietsdiefstal of geweld. De buurt is vandaag bijlange geen probleembuurt, maar ik ben er van overtuigd dat camera’s preventief een belangrijke rol spelen. En als er dan een incident is, dan kan de politie er door de camerabeelden, die live bekeken worden, heel snel bij zijn. Dat effect merken we duidelijk bij de camera’s die eerder al op en rond de Grote Markt worden geïnstalleerd.”

De vijf camera’s zijn vaste camera’s die de Sint-Pietersstraat en het kruispunt van die straat met de Papestraat, de Meensestraat en de Kortrijksestraat gedetailleerd in beeld brengen. De beelden worden rechtstreeks doorgestraald naar de meldkamer van de politiezone RIHO. De camerabewakers van de politie bekijken de beelden live en nemen waar nodig onmiddellijk actie door het aansturen of ondersteunen van patrouilles op het terrein. De beelden kunnen ook achteraf worden bekeken.

Aantal camera’s meer dan verdubbeld: van 8 naar 23

Onder het bewind van de N-VA-SP.A-meerderheid steeg het aantal bewakingscamera’s in de stad van 8 camera’s in 2013 naar 13 eind 2017. In 2018 wordt er geïnvesteerd in 10 bijkomende camera’s. Zo komen er naast de camera’s in de Sint-Pietersstraat ook in de Marktstraat twee vaste camera’s en een beweegbare camera op het kruispunt van de Marktstraat en de Roeselaarsestraat. Ook op de nieuwe parking in de Marktstraat wordt in veiligheidscamera’s voorzien.

(VADU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier