Sint-Amandsstraat Tielt: verbreding komt er dan tóch niet

© Streetview
Philippe Verhaest

De buurtbewoners van de Sint-Amandsstraat halen hun slag thuis. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft beslist dat de Sint-Amandsstraat dan toch niet verbreed wordt.

De bewuste landelijke Sint-Amandsstraat zou verbreed worden tot het kaliber van een ringweg en moest zo het zware verkeer uit het centrum weg halen. Buurtbewoners tekenden meteen bezwaar aan en dit werd nu gegrond bevonden.

Vincent Byttebier (CD&V) vindt dat het stadsbestuur fouten heeft gemaakt. “Het openbaar onderzoek is niet goed georganiseerd en bovendien stelt minister Schauvliege dat er een RUP-procedure nodig is om deze lokale weg op te tillen tot een ringwegfunctie”, zegt hij. “Een gemeenteraadsbesluit is dus niet voldoende.”

“De bedoeling van het stadsbestuur was ‘oneigenlijk’: het gaat immers niet om een aanpassing van het buurtwegennet om die te verbeteren, maar wel om een ‘tijdelijke ringweg’ waarvoor een juridische basis nodig is.”

De verbreding van de landbouwweg Sint-Amandsstraat tot ringweg is een halfslachtige oplossing, zegt de CD&V-fractieleider. “Het verkeer gaat dan door een bochtige weg naar een industriezone – met veel dwarsverkeer van heftrucks – en in dezelfde adem dreigt het de noodzakelijke aanleg van de zuidwestelijke tangent van onze Ring op de lang baan te schuiven.”

“Nu deze verbreding niet meer aan de orde is, moet weer volop ingezet worden op de aanleg van de zuidwestelijke tangent”

Vincent Byttebier is duidelijk: “Het plan van de huidige meerderheid om het zwaar doorgaand verkeer uit de stadskern te weren via de verbrede Sint-Amandsstraat zal nu niet meer – toch zeker niet op korte termijn – mogelijk zijn.”

“Toch werd al voor 110.000 euro grondverwervingen goedgekeurd, zonder opschortende voorwaarde van de afronding van de noodzakelijke procedures. Dat begrijpen wij niet. Nu de aanleg van de verbreding van de Sint-Amandsstraat niet meer mogelijk is, moet opnieuw alle prioriteit gegeven worden aan de aanleg van de zuidwestelijke tangent als échte oplossing om het zwaar en doorgaand verkeer rónd Tielt in plaats van dóór Tielt te sturen.”

Vincent Byttebier stelt dat het stadsbestuur met de Sint-Amandsstraat niet aan haar proefstuk toe is. “Ook in het dossier Neringenstraat is meer dan een jaar tijd verloren door foute procedurekeuzes. In beide verhalen heeft het stadsbestuur door de keuze van verkeerde procedures – soms tegen de eigen administratie in – enorm veel tijdverlies veroorzaakt. En die zijn jammer voor de verdere ontwikkeling van Tielt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier