Schoonvader en schoonzoon starten politieke partij op in De Haan

Redactie KW

Bart Eerebout en Pieter De Bleeker, schoonvader en schoonzoon, gooien zich in De Haan in de verkiezingsstrijd met de nieuwe partij ‘anders:beter’.

Bart Eerebout en Pieter De Bleeker zijn allebei volslagen nieuwkomers in de politiek. “Maar we zijn wel allebei zeer politiek-minded. ‘Toch weer niet daarover’, zuchten de vrouwtjes dikwijls als we samen aan tafel zitten. We zijn nu tenslotte ook al meer dan een jaar met ons project bezig”, glimlacht Pieter.

Na elke stoelendans zijn het toch weer dezelfde gezichten

Ze willen naar eigen zeggen af van de ‘politieke inteelt’ in De Haan. “Na jaren van politiek immobilisme willen we hier met ‘anders:beter’ een positief alternatief bieden. Bewust ’12 had bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen al verandering beloofd, maar daar is niks van in huis gekomen. De politieke constellatie in De Haan laat die verandering ook gewoon niet toe: na elke stoelendans zijn het toch weer dezelfde gezichten. En door al dat gekibbel bakken die oude krokodillen er in De Haan nog weinig van.”

Het wij-gevoel

Bart Eerebout is hotelier, Pieter komt als stranduitbater veel onder de mensen. Ze trekken in oktober naar de kiezer met een programma gebaseerd op inspraak, communicatie en efficiëntie. “We missen het wij-gevoel in de politiek, de verdeeldheid in het gemeentehuis staat een efficiënt beleid in de weg. Geen enkele andere gemeente heeft op dit moment ook zoveel kandidaat-burgemeesters. Wij luisteren naar wat er leeft en willen met de mensen samenwerken aan een doel”, zegt Bart.

“We hebben een van de mooiste gemeenten van het land. Hoe komt het dat De Haan zelden onder de aandacht komt? We spelen onze troeven veel te weinig uit”, vindt Pieter. “Ik zit ook in het voetbal en de tennis, en ik voel dat er iets borrelt bij de mensen. Maar ik merk ook dat ze vaak schrik hebben om openlijk hun gedacht te zeggen. We rekenen er dus op dat de Hanenaar in het stemhokje wel een signaal voor verandering durft te geven.”

(WK – foto WK)