Schilderij onthuld bij 10-jarig burgemeesterschap van Luc Martens

Kunstenaar Tinus Vermeersch en burgemeester Luc Martens in levende lijve bij het pas onthulde schilderij. © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Oud-minister van cultuur Luc Martens (69) van CD&V werd in 2005 burgemeester van Roeselare. Hij heeft dus tien jaar op de teller staan, en dat wordt bezegeld met een schilderij. Het is van de hand van Tinus Vermeersch, een kleinzoon van José Vermeersch die in Rumbeke woont.

Het kunstwerk zal worden opgehangen in de statige trouwzaal in het stadhuis van Roeselare, en daar zal het alvast opvallen door zijn frisheid : Tinus Vermeersch koos voor heel heldere kleuren, en hij portretteert de burgemeester op een heel ontspannen manier : Luc Martens als mens : een beetje guitig, maar vol wijsheid en met heldere blik. “Alvorens te schilderen, heb ik me via een een aantal gesprekken met de burgemeester een beeld proberen te vormen van wie en hoe Luc Martens is”, aldus de kunstenaar, die stelde heel vereerd te zijn geweest met de opdracht maar toch eerst te hebben getwijfeld, omdat portretschilderen normaal niet zijn ding is. Een eerste werkstuk heeft hij dan ook naar de prullenmand verwezen. “In versie twee kon ik de burgemeester neerzetten zoals ik hem echt heb leren kennen.”

Luc Martens zelf is alvast héél tevreden met het resultaat. Hij vindt de lichte, ontspannen stijl van het kunstwerk een goeie verwijzing naar het nieuwe Roeselare dat in de voorbije tien jaar een gezicht kreeg.

Volgend jaar geeft Luc Martens de fakkel door als burgemeester, maar hij blijft gemeenteraadslid en zal zich op allerhande manieren voor Roeselare blijven inzetten.

Lees hier het interview uit Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 30 oktober 2015 :

Interview Luc Martens 10 jaar burgemeester.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier