Schepencollege Veurne wisselt van gedachten over mogelijke gemeentefusie

Schepen van Financiën Jan Verfaillie geeft toelichting bij mogelijke fusieplannen. © MF
Redactie KW

Tijdens de vorige gemeenteraad in Veurne vroeg oppositieraadslid Mario Haelewyck naar een stand van zaken over een mogelijke fusie van Veurne met De Panne.

Schepen van Financiën Jan Verfaillie (CD&V) geeft meer uitleg over toekomstige pistes. “Ik heb het schepencollege voorgesteld om een aantal mogelijkheden te onderzoeken. In het verleden was ik steeds een koele minnaar van een gemeentefusie, onder meer door het verlies van je identiteit. Vandaag heb ik nog steeds mijn bedenkingen, maar geesten rijpen. Vandaag stellen we vast dat de Vlaamse overheid hier volop op inzet en dat er reeds voorbeelden zijn. Contacten met die collega’s leren mij dat er ook wat voordelen zijn”, klinkt het.

Belastingparadijzen

“Veurne zit in een heel specifieke situatie aan de Westkust. Wij worden omringd door een aantal belastingparadijzen waar de personenbelasting 0 procent bedraagt – denk aan De Panne en Koksijde. Ook Nieuwpoort kent een veel lagere belastingvoet dan Veurne. Eén van de speerpunten van ons beleid is tweeverdieners aantrekken, maar met dergelijke gemeenten naast je is dat geen eenvoudige opdracht. De personenbelasting in Veurne bedraagt nog altijd 7 procent en dat kunnen we moeilijk laten dalen, want wij hebben een heel ander verdienreglement dan de kustgemeenten”, aldus de schepen.

“In de kustgemeenten zijn het vooral de tweedeverblijvers die betalen en dat aantal is in Veurne zeer beperkt. Bovendien werkte Vlaanderen een subsidiereglement uit waarin het een schuldovername doet van 500 euro per inwoner tot een maximum van 20 miljoen euro. De algemene verwachting is dat Vlaanderen zal blijven inzetten op fusies in de toekomst, maar dan niet meer met een subsidie maar met een bestraffing: minder algemene subsidies dus. Vlaanderen wil dat de gemeenten gemiddeld 20.000 tot 25.000 inwoners tellen tegen 2024 of 2030 en daar zitten wij ver van af. Persoonlijk vind ik het goed dat we binnen het schepencollege hierover van gedachten hebben gewisseld. Dit debat zal in de komende jaren zeker terugkomen”, weet Jan Verfaillie.

Schuldenberg zou aanzienlijk dalen

“Dit zou wel eens de laatste mogelijkheid kunnen zijn om via een vrijwillige weg tot fusie over te gaan. Een nieuwe fusiegemeente telt het aantal gemeenteraadsleden na de fusie. Tussen 20.000 en 25.000 inwoners is dat 27 raadsleden. In Veurne zijn er momenteel zeven uitvoerende mandatarissen. Zonder fusie daalt dat aantal vanaf de nieuwe legislatuur in 2019 tot zes uitvoerende mandatarissen. Vanaf 2019 krijgt een gemeente tussen 20.000 en 25.000 inwoners zeven uitvoerende mandatarissen. Bij een fusieoperatie tussen 20.000 en 25.000 inwoners stelt het fusiedecreet negen uitvoerende mandatarissen tot 2024 en acht vanaf 2025. Er zijn nog andere mogelijkheden, maar een fusie tussen Veurne en De Panne zou een totale schuldovername van zo’n 11,3 miljoen euro door Vlaanderen betekenen. Het totale aantal schulden daalt dan van 35 miljoen euro naar 24 miljoen euro”, aldus een fusienota.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier