Schepen van Financiën Kelly Detavernier: “Stadsschuld is al met 42 miljoen euro gedaald”

Kelly Detavernier. © JVGK
Axel Vandenheede

“Ik kan met een gerust geweten zeggen dat de financiën in orde zijn”, stelde burgemeester Vincent Van Quickenborne tijdens de discussie over het stadsbudget. Groen en CD&V hebben daar een andere mening over. “De satellieten van de stad dragen almaar meer financiële verantwoordelijkheid. Op een dag betaalt de stad daarvoor het gelag.”

Het stadsbestuur heeft zijn budget voor 2018 rond. Zo blijkt de autofinancieringsmarge 1.957.161 euro te bedragen. Die AFM geeft aan in welke mate de stad zelfs zijn leninglasten kan terugbetalen of investeringen kan bekostigen zonder te lenen. “Ook voor 2019 en 2020 zal er een positieve autofinancieringsmarge zijn“, legt schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA) uit. “Het resultaat op kasbasis – een soort van reserve – bedraagt 10 miljoen euro.”

De oppositie stelt zich niettemin vragen. Hannelore Vanhoenacker (CD&V): “In 2018 leent de stad 49 miljoen euro, waarvan 19 miljoen euro voor de satellieten (Parko, SOK…, red.), die zelf ook nog eens leningen aangaan. Weet dat als die satellieten te veel schulden hebben, de stad het gelag betaalt.” CD&V begrijpt ook niet waarom de stad zogenaamde bulletleningen afsluit. Dat zijn leningen waarbij tijdens de looptijd enkel de interest wordt betaald en op het einde de volledige geleende som moet worden opgehoest. “Jullie verschuiven de leninglast naar later, de impact zal dus pas na 2018 te voelen zijn. En dan is er nog de uitverkoop van het patrimonium. De inkomsten daarvan worden niet geïnvesteerd, maar gaan in de pot.”

Voor de fractieleider van CD&V is het duidelijk: de volgende bestuursploegen zullen een vergiftigd geschenk krijgen. “Een verhoging van de belastingen is dus zeker mogelijk. Net als de verkoop van nog meer patrimonium. Of moeten we op een pak meer subsidies van Vlaanderen rekenen?”

Hannelore Vanhoenacker.
Hannelore Vanhoenacker.© LOO

CD&V: “Vooral dankzij 34 miljoen euro aan reserves die jullie gebruikten”

Matti Vandemaele van Groen is ook niet mals voor de meerderheid. “Steeds vaker nemen de autonome gemeentebedrijven (AGB) taken op die niet tot hun kernopdracht behoren. Denk maar aan de exploitatie van de fuifzaal door het SOK. Ze doen ook heel grote financiële inspanningen, zoals Parko en de investeringen in de vele ‘parkeerputten’. Sommige constructies leiden ook tot hogere tarieven. Zo zullen we straks veel meer moeten betalen voor een zwembeurt… Met Groen vragen we transparanter te zijn, minder investeringen en financiële constructies aan te gaan via die AGB’s en de financiën van de AGB’s in de hand te houden.”

34 miljoen reserves

Schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA) vindt de kritiek onterecht. “Als oppositie moet je de cijfers kritisch bekijken, maar ze wel interpreteren zoals ze zijn“, stelt de schepen. “De autofinancieringsmarge moet positief zijn en dat is altijd het geval geweest. Dat de autonome gemeentebedrijven ook zelf leningen aangaan? Het is logisch dat Parko zelf een lening afsluit om een parking te bouwen.”

“Ik kan je ook vertellen dat de schuld van de stad in de periode 2012-2020 daalt met liefst 42 miljoen euro. Terwijl er tussen 2014 en 2020 meer dan 200 miljoen euro wordt geïnvesteerd. We lenen als stad pas wanneer het nodig is”, aldus de schepen. Burgemeester Vincent Van Quickenborne pikt in: “We spreken hier over een daling van 20 procent wat betreft de stadsschuld.”

Hannelore Vanhoenacker vindt dat een goedkope uitspraak. “Akkoord, de schuld zal misschien met 42 miljoen gedaald zijn. Maar het stadsbestuur zelf heeft daar weinig verdiensten aan: jullie soupeerden de 34 miljoen aan reserves op, waardoor de eigenlijke afbouw van de schuld 8 miljoen euro is.”

Ook de kostprijs voor het nieuwe politiegebouw op Drie Hofsteden kwam nog maar eens ter sprake. “Intussen kost het gebouw al 38 miljoen euro”, aldus nog de fractieleider van CD&V. Schepen Detavernier: “De stad voorzag een doorgeeflening van 38 miljoen euro, maar die kan afbetaald worden. En je bouwt nu niet bepaald elke legislatuur een nieuwe politiekantoor, niet?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier