Schepen Michel Vincke (sp.a): “Gistel had nieuwe bestuursstijl nodig”

© TVA
Redactie KW

De nieuwe meerderheid van Open VLD, N-VA en sp.a staat nu bijna vier maanden aan het roer van Gistel. Van het zeskoppige college is alleen Michel Vincke (sp.a) de enige schepen die er ook in de vorige legislaturen bij was. “Ik heb zó hard uitgekeken naar de nieuwe start op 1 januari.”

Geboren Oostendenaar Michel Vincke (50) draait al een hele poos mee in de politiek. In 1998 kwam hij in Gistel wonen en in 2003 werd Vincke politiek actief bij sp.a. “In navolging van mijn grootvader, die gewestelijk secretaris en Oostends gemeenteraadslid was, en mijn vader, die erg actief was bij de vakbond”, knipoogt Vincke.

Sinds 2006 vervult hij het schepenambt: eerst met coalitiepartners CD&V en N-VA, sinds 1 januari met Open VLD en opnieuw N-VA. “In mijn eerste legislatuur verliep de samenwerking tussen de drie partijen zéér goed. Maar gaandeweg de vorige, tweede bestuursperiode zat er sleet op de samenwerking. Toen we wisten dat onze coalitiepartner CD&V een voorakkoord had met Open VLD, verliep de samenwerking stroef. En vooral de periode na de verkiezingen, van oktober tot en met december, was het ontzettend moeilijk werken. Ik sta er liever niet al te veel meer bij stil. Eerlijk: ik heb met sp.a zó hard uitgekeken naar de nieuwe start op 1 januari.”

Open communicatie

Wat is volgens Vincke het verschil met de vorige bestuursploeg? “We hebben een jong, enthousiast en ambitieus team. Er wordt open en respectvol met iedereen gecommuniceerd, elke mandataris is bij het beleid betrokken. Er is een duidelijk verschil in stijl in vergelijking met de vorige beleidsploeg. Zo werden in enkele maanden tijd al drie bewonersvergaderingen georganiseerd, terwijl dat vroeger eerder een uitzondering was. En bijvoorbeeld burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD) is een zeer (pro)actieve communicator. Zo komt er een apart luikje op onze website om de inwoners beter te informeren over wegenwerken. Kortom: deze nieuwe bestuursstijl is wat Gistel nodig had, ik ben blij hier te mogen aan meewerken.”

Kringwinkel

Al bij al is sp.a een kleine politiek speler in Gistel. “Maar er zit een ongelooflijke drive in onze partij. Raadslid Ann Vandenbroele (64) bijvoorbeeld is een relatief nieuw gezicht in de gemeenteraad, maar ze heeft zich achter de schermen al vaak weggecijferd voor de partij. Dat ze nu kan zetelen, is een beloning voor haar inzet. Tussen 1982 en 1988 was ze al OCMW-raadslid. En ook Chris Schmitt (45) is een uitstekende kracht in het bijzonder comité. Hij werpt zijn ervaring vanuit het OCMW prima in de schaal.”

“Ik wil als schepen van onder meer sociaal beleid enkele belangrijke punten verwezenlijken. Zo maken we werk van de komst van een Kringwinkel. Je hebt er een in Oostende, Middelkerke en Ichtegem, maar Gistel is momenteel een blinde vlek – zeker omdat ze straks uit Oudenburg vertrekken. Een Kringwinkel zorgt voor sociale tewerkstelling, doet het afvalcijfer afnemen en stimuleert duurzaamheid. We denken aan een pand in de Oostendsebaan, maar definitief is dit nog niet.”

“Ook het aantal doorgangswoningen wordt de komende jaren opgetrokken van vijf naar zeven. Zo kunnen we mensen die hun huis moeten verlaten door pakweg familiale problemen of na een brand, nog beter helpen en opvangen. Het onderwijs in Gistel staat op punt, en we zetten nog meer in op kunstbeleving via het project Kunstkuur samen met onze Muzieacademie”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier