Schepen Marie Debucquoy (N-VA) uit Zonnebeke stapt uit haar partij

Marie Debucquoy. © NVZ
Redactie KW

In Zonnebeke stapt schepen Marie Debucquoy stapt uit N-VA. Gebrek aan vertrouwen nationaal, interne spanningen lokaal en beschuldigingen binnen het schepencollege liggen aan de basis van haar beslissing.

Het was een publiek geheim dat het al enkele tijd rammelde bij de plaatselijke N-VA. “Op 11 maart 2017 kreeg ik een aangetekende brief van N-VA nationaal om te melden dat het volledige afdelingsbestuur geschorst werd voor vier maanden door aanhoudende interne onenigheden. Na enkele uitzichtloze gesprekken binnen de partij werd door Brussel mondeling meegedeeld dat deze schorsing met vier maanden wordt verlengd tot 11 november. In de krant van 30 september 2017 beweert Bert Maertens nochtans dat er niet echt een schorsing zou zijn. Begrijpe wie kan. Ondanks herhaalde beloftes om tegen bepaalde data uitsluitsel te geven, heb ik dit nog steeds niet ontvangen. Op sociale media zie ik nochtans foto’s verschijnen van mooie toekomstplannen met de lokale afdeling, waarvan ik als lokale mandataris zelfs niet op de hoogte ben. In dergelijke omstandigheden ontbreekt het vertrouwen in het N-VA-hoofdbestuur en kan ik mij niet verder vinden in deze aanpak”, zegt Marie Debucquoy.

Valsheid in geschrifte en oplichting

“Binnen het schepencollege word ik beschuldigd van valsheid in geschrifte en oplichting, een beschuldiging waar ik erg zwaar aan til. N-VA nationaal vindt het niet opportuun om de betrokken mandataris (schepen Michiel Descheemaeker, red.) hierover aan te spreken. Dezelfde mandataris gaat nu in tegen beslissingen die hij in het verleden mee gestemd heeft. Zonder enig overleg worden door hem negatieve standpunten ingenomen over mijn bevoegdheden in de pers of op sociale media. Op die manier samenwerken is onmogelijk. Ik blijf weliswaar wel zetelen als schepen en gemeenteraadslid en hoop dat er binnen het college en de gemeenteraad op een positieve manier aan de toekomst van de gemeente gewerkt kan worden. Ik sta open voor suggesties over de partijgrenzen heen om onze gemeente nog mooier, warmer en zorgzamer te maken en ben als eerste bereid om oplossingen te zoeken.”

Frustraties en onduidelijkheid

Binnen N-VA betreurt men de beslissing. “We vinden het bijzonder jammer. Marie was een gewaardeerde en hardwerkende schepen. Ik heb in haar altijd iemand gezien met een mooie toekomst binnen N-VA en was dan ook verrast over haar beslissing”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en regiocoördinator Bert Maertens. “Er verschenen de laatste tijd heel wat tegenstrijdinge berichten over het afdelingsbestuur in Zonnebeke waarvan verschillende een fout beeld gaven en dat heeft bij Marie tot frustraties en onduidelijkheid geleid. Maar achter de schermen zijn we volop bezig om met een sterke afdeling naar de kiezer te trekken. Spijtig, want voor Marie was een prominente rol daarin voorzien.”

Marie Debucquoy nam in 2012 voor het eerst deel aan de verkiezingen en behaalde 562 voorkeurstemmen. Na 3 jaar volgde ze Johan Demonie op als schepen.

(NVZ)