Schepen Jean Vandecasteele (Oostende): “Ik word hier niet rijk van”

Hannes Hosten

Schepen Jean Vandecasteele is in onze regio koploper in aantal betaalde mandaten: in 2015 had hij er 15 naast zijn ambt van burgemeester, vanaf eind augustus schepen. “Maar gemiddeld verdien ik aan een vergadering 100 euro. Ik smeek erom dat naast het aantal mandaten ook de opbrengst bekend gemaakt wordt.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

“Iedereen mag mijn belastingsbrieven zien”, zegt Jean Vandecasteele, die meteen zijn loonfiches bovenhaalt. “Vooreerst dit: intercommunales bieden vooral de kleinere gemeenten de mogelijkheid om samen te werken in zaken die zij alleen moeilijker aan kunnen. Grotere steden springen daarbij in als ondersteunende partner. Mochten we voor grotere fusies kiezen, zouden we een deel van de intercommunales kunnen afschaffen. Maar dat ligt erg gevoelig bij de bevolking.”

Openbare werken

“Alle mandaten die ik heb, leunen aan bij de sector openbare werken, waar ik in Oostende al 22 jaar bevoegd voor ben. Ik wou er geen andere. Ik heb op dat vlak een kennis opgedaan, die ik kan inbrengen op de vergaderingen. Anderzijds kan ik er ook dossiers voor mijn stad regelen. Ik ben onder meer actief bij de WVI, die industrieterreinen en woongebieden ontwikkelt, en bij watermaatschappij Farys, die de gemeenten ondertussen ook op diverse andere vlakken ondersteunt. Verder zetel ik bij IMEWO, dat zich met elektriciteits- en gasleidingen en openbare verlichting bezighoudt.”

“Als voorzitter van OVCO moet ik alles zelf doen, samen met enkele ambtenaren, tussen de soep en de patatten”

“In die functie kan ik veel doen voor de stad”, aldus schepen Vandecasteele. “Zonder mijn functie bij IMEWO was er nog geen openbare verlichting op de westelijke strekdam. Je kan ook rechtstreeks tussenkomen als er iets hersteld moet worden. Bij financieringsintercommunale FINIWO leveren de drie vergaderingen per jaar mij – samen – 201,02 euro bruto op. Dan is er OVCO, de intercommunale die het crematorium zal realiseren, die nog geen personeel heeft. Als voorzitter moet ik er alles zelf doen, tussen de soep en de patatten, samen met enkele ambtenaren.”

Schepen Jean Vandecasteele (Oostende):

“100 euro per zitting”

“Het crematorium kost een kleine 5 miljoen euro. Ik trok zelf naar Brussel om de subsidie van 800.000 euro en wellicht nog eens hetzelfde bedrag los te krijgen. Ik moet ook de verantwoordelijkheid nemen om straks de lening van 3,5 miljoen euro te ondertekenen. Maar wat levert mij dat op? In 2016 672,95 euro bruto voor de vijf vergaderingen van de raad van bestuur en 269 euro bruto voor de twee vergaderingen van het technisch comité. Mijn vrouw zal niet tevreden zijn als ze dit leest.”

“Voor de 20 vergaderingen van IMEWO krijg ik in totaal 2.412 euro bruto per jaar en voor de twee vergaderingen van de adviesraad van Belgacom samen 400 euro bruto. Ik heb één mandaat bij een nv van publiek recht, Aquafin, dat beter betaalt: 12.099 euro bruto in 2016, voor acht vergaderingen. Alles samen gerekend kan je zeggen dat de bijna 100 vergaderingen per jaar me gemiddeld 100 euro per zitting opbrengen“, rekent Jean Vandecasteele voor.

“Vermeld de bedragen”

“Maar anderzijds draag ik jaarlijks 8.400 euro bruto af aan de partij en betaal ik zeker 3.000 euro netto aan bekers, advertenties en prijzen allerhande. En dit is geen nine-to-five job hé! Elke dag, ook in het weekend, zijn wij van ‘s ochtends tot een eind in de avond in de weer. Ik klaag niet, maar het mag ook eens gezegd worden.”

“Mocht ik katholiek zijn, ik zou een kaars branden omdat ze de bedragen die we eraan verdienen ernaast zouden zetten”

“Ik doe altijd op tijd aangifte van al mijn mandaten. Elk jaar wordt dan het aantal mandaten gepubliceerd met de vermelding of ze al dan niet bezoldigd zijn, maar niet de bedragen die ze opbrengen. Mocht ik katholiek zijn, ik zou een kaars branden omdat ze de bedragen die we eraan verdienen ernaast zouden zetten. Dan zal iedereen zien dat de meesten daar helemaal niet rijk van worden.”

(Hannes Hosten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier