Sander Loones (N-VA): "Binnen mijn partij is er geen vrijheid om anderen te chanteren"

22/09/16 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:16

"Er is een grote vrijheid van spreken binnen mijn partij, maar er is geen vrijheid om anderen te chanteren." Dat heeft N-VA-ondervoorzitter Sander Loones donderdag gezegd in BEL10 op Radio 1. De coming man uit Oostduinkerke blikt zo terug op het ontslag van Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters.

Sander Loones (N-VA): "Binnen mijn partij is er geen vrijheid om anderen te chanteren"

© BELGA

Vuye en Wouters gaven afgelopen weekend een opgemerkt interview in De Morgen. Als de N-VA in 2019 "zonder communautaire ambitie" naar de kiezer trekt, zou het zonder hen zijn. Hun verklaringen volgden op een eerder interview van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Het incident culmineerde woensdagmiddag in het (zelfgekozen) ontslag van Vuye en Wouters. "Als een vriend tegen mij zegt: 'Als het zo niet is, dan ben ik weg', dan denk ik dat de liefde al voor een groot stuk over is", blikt Loones donderdag terug. "We hebben geprobeerd om die liefde terug aan te wakkeren, maar blijkbaar is dat niet gelukt. Het is een zeer open gesprek geweest, maar het aanbod was niet goed genoeg voor hen."

Samen met Vlaams fractieleider Matthias Diependaele staat Loones sinds deze week aan het hoofd van Objectief V, de communautaire denktank waar Vuye en Wouters tot aan hun ontslag werkzaam waren. Dat Objectief V een partijvehikel wordt, is volgens Loones perfect normaal. "De uitdrukkelijke bedoeling is altijd geweest dat het geen debat zou zijn van een aantal personen, maar een debat van een ganse partij, een ganse beweging en gans Vlaanderen. Wat wij op tafel gelegd hebben, beoogt net dat."

De kritiek van Vuye en Wouters dat ze "gemuilkorfd" zouden worden, spreekt Loones tegen. "Er lagen afspraken op tafel om tot een loyale communicatie te komen."

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!