Sammy Roelant wil onbenutte ruimte in Brugge beter gebruiken

© DDM
Redactie KW

Brugs gemeenteraadslid Sammy Roelant wil met zijn nieuwe adviesbureau Ruimteridders inzetten op duurzaam en creatief ruimtegebruik. “De ruimte in de stad is niet oneindig en daar moeten we liever nu dan morgen beginnen rekening mee houden.”

De op stapel staande betonstop is al een eerste voorteken, maar men hoeft niet meteen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te beseffen dat we met alsmaar meer mensen op de aardbol rondlopen en de ruimte daarmee dus ook een steeds schaarser goed wordt. Het is een gedachtegang waar gemeenteraadslid Sammy Roelant (Brugse Vrijen) naar eigen zeggen al geruime tijd mee in het hoofd zat, maar nu ook in de regio Brugge proactief iets mee wil gaan doen. “We zitten in Brugge nog op verschillende vlakken met heel wat onbenutte ruimte en het doet me soms pijn aan de ogen dat we er niet duurzamer mee omspringen“, zegt Roelant.

Creatieve oplossingen

Hij besliste dan ook om niet bij de pakken te blijven zitten en blies onder de noemer ‘Ruimteridders’ zelf een initiatief in het leven om daar iets aan te gaan doen. “Als we het enigszins leefbaar willen houden in de toekomst, moeten we actie ondernemen. De bestaande onbenutte ruimte in en rond Brugge willen we met de Ruimteridders door middel van creatieve oplossingen invullen. Eigenlijk moet het principe hetzelfde worden als carpoolen, maar dan met ruimte.” Wat het verschil is met de makelaardij? “Wij krijgen absoluut geen mandaat om te verkopen of te verhuren, de bedoeling is om eigenaars die beschikken over leegstaande panden bij te staan met raad en daad en creatieve oplossingen aan te reiken. Voor dat advies wordt een bijdrage gevraagd. Op die manier willen we de heersende logica doorbreken dat nieuwe economie of industrie noodzakelijk gepaard moet gaan met het aanboren van nieuwe terreinen en gebieden.”

Heel wat vierkante meters in scholen worden maar veertig procent de tijd gebruikt

Ondertussen werd een Facebookpagina opgestart waar iedereen kan aangeven met welke noden en behoeften hij zit. “Ik krijg onder andere al heel wat aanvragen van makers die op zoek zijn naar een atelier, bands die een repetitieruimte zoeken waar het nodige lawaai mag gemaakt worden of verenigingen die een vergaderruimte zoeken.” Daarvoor wordt gemikt op leegstaande garages, ruimtes die niet meer bewoonbaar zijn maar evengoed ook scholen en openbare gebouwen. “Heel wat vierkante meters in scholen worden maar veertig procent de tijd gebruikt. Tijdens de weekends, ‘s avonds en in de vakantie staan ze leeg. We zijn dan ook in gesprek met een aantal scholen om na te gaan of bepaalde ruimtes goedkoop kunnen aangeboden worden. Dat kan zowel over zolderruimte als over parking gaan. Verder zijn we ook nog in gesprek met verschillende andere instanties, maar gezien dit initiatief nog gloednieuw is, wil ik daar nog niet teveel over kwijt vooraleer er concrete zaken uit de bus komen.”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier