Roland Crabbe 20 jaar burgemeester: "Ik heb al veel gedaan voor Nieuwpoort, en zal nog veel doen"

22/03/15 om 10:51 - Bijgewerkt om 10:51

Roland Crabbe draagt nu al twintig jaar zijn lint als burgervader van Nieuwpoort. We blikken terug met een fotospecial uit zijn persoonlijk archief.

"Ik ben een laatbloeier wat politiek betreft," licht de burgervader toe. "Na mijn studies startte ik een carrière als burgerlijk bouwkundig ingenieur. Pas toen ik eind de dertig was, zette ik mij in Oostende op de CVP-lijst voor de federale verkiezingen en was ik een tijdlang kabinetsadviseur van Leo Tindemans en Paula D'Hondt." In 1982 verhuisde hij en plaatste zich in 1983 voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik kon zetelen in de oppositie en in 1995 werd ik aangesteld als burgemeester."

De promenade tussen bad en stad

Het voornaamste doel van Roland Crabbe en zijn college was Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad infrastructureel met elkaar verbinden. Een belangrijke stap hierin was de aanleg van de promenade tussen bad en stad in 1998. De vernieuwing van de Albert I-laan, de vernieuwing van de kaai en de bouw van het bezoekerscentrum Westfront behoorden tot zijn grootste realisaties. Laat ons ook niet vergeten hoe het stadsbestuur er in 2014 in slaagde het internationale event 'Lichtfront' op een uitnemende manier te organiseren.

"Ik heb al veel gedaan voor Nieuwpoort, en zal nog veel doen. Zo zal ik de groene gordel nog verder uitwerken tussen bad en stad, en zal ik de wegen optimaliseren. Maar ik heb het gevoel dat de Nieuwpoortenaars mij nu vertellen dat ik van hen mag vertrekken in 2018. Ik dank hen, en iedereen waarmee ik samenwerkte."

(CT)